Numărul caselor asigurate a crescut accelerat, în Brașov, depășind inclusiv Bucureștiul, pentru că primarul localității a decis să trimită notificări locuitorilor amintindu-le că asigurarea locuinței este obligatorie prin lege.

“ Primarul ne-a transmis că a emis peste 100.000 de notificări. În acest moment, avem 60.000 de asigurări PAD emise în Brașov, iar numărul locuințelor este de sub 120.000”, ne-a mai spus directorul PAID, care a subliniat că numărul asigurărilor de locuință este în creștere, la nivelul întregii țări.

Așa cum a mai arătat Capital, gradul mic de cuprindere în asigurare este una dintre marile probleme ale pieței locale și ale României, în condițiile în care țara noastră este expusă major atât riscurilor de cutremur cât și celor de inundații.

Totuși, gradul de cuprindere a depășit pragul de 19%, la care stătea de mai mulți ani, după cum spune Nicoleta Radu.

Lipsa de implicare a primarilor, care ar trebui să aplice amenzi de 500 de lei celor care nu au asigurare, este unul dintre motivele pentru care gradul de cuprindere nu creștere. Mai mult, unele primării ignoră total asigurările, deși sunt obligatorii.

“ Avem primării care nici măcar nu au locate fonduri pentru a își asigura imobilele pe care le au în proprietate. Ce să le ceri, în aceste condiții? Dacă ei nu își asigură propriile clădiri?”, a mai declarant directorul PAID.

Asigurarea locuinței pentru riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren este obligatorie prin lege în România. Polița obligatorie este emisă de PAID și costă 20 de euro pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro pentru cele din chirpici . Suma maximă care va fi primită în caz de daună este de 20.000, respectiv 10.000 de euro.