Aflată acum în studii clinice, injecția pentru afecțiuni ca osteoartrita instruiește celulele să intensifice producția unei proteine ​​naturale-cheie, IL-10, care are proprietăți analgezice și antiinflamatoare, potrvit Daily Mail.

Durerea cronică, adică aceea care durează mai mult de 12 săptămâni, în ciuda tratamentului, afectează aproximativ unul din cinci adulți.

Ineficiența tratamentului standard a determinat cercetătorii de la Universitatea Colorado Boulder din SUA, care se află în spatele noului vaccin, să sugereze că alte celule, numite celule gliale, ar putea fi o cauză. Aceste celule imune, aflate în creier și măduva spinării, sunt puternic implicate în răspunsul la boli și infecții. Odată ce o leziune sau boală se dezvoltă, celulele gliale produc proteina IL-10 pentru a diminua inflamația. Dar în cazurile de durere cronică, se crede că acest mecanism se blochează și nu se produce suficient IL-10 antiinflamator.

XT-15

Noua injecție, cunoscută sub numele de XT-150, furnizează ADN într-o soluție salină către celule, instruindu-le să crească producția de IL-10. Se injectează fie în spațiul umplut cu lichid din jurul măduvei spinării, fie, în cazul osteoartritei, în jurul articulației inflamate.

Deoarece tratamentul este localizat și determină propriul răspuns antiinflamator și analgezic al organismului, nu provoacă efecte secundare asociate cu opioidele, iar beneficiile pot dura multe luni după o singură injecție.

„Terapia noastră genetică IL-10 oferă celulelor din articulația osteoartritică rețeta pentru a o face mai eficientă”, spune profesorul Linda Watkins, neurolog care a proiectat injecția. Acum este dezvoltată de compania sa, Xalud Therapeutics. Compania planifică studii privind durerile de spate, durerile nervilor periferici și cele cauzate de scleroza multiplă.