Modelul este de inspiraţie asiatică, unde cazul arhitectului chinez Gary Chang a devenit deja celebru. Acesta şi-a transformat garsoniera sa din Hong Kong, în suprafaţă de 30 mp, într-un spaţiu multifuncţional care îmbină elementele a 24 de camere (vezi video).

„E celebră garsoniera din Hong Kong cu 24 de funcţionalităţi, dar necesită o organizare mai mare şi e prea complicată. Noi am sesizat un interes pentru lucruri mai sofisticate şi bineînţeles, bugetul mai restrâns. Aceast prototip mai necesită îmbunătăţiri, însă cererea va da sens proiectului nostru“, a declarat Dan Ioan Popp, preşedintele companiei.

Locuinţa este amplasată în complexul rezidenţial Greenfiled din zona Pădurii Băneasa şi face parte din conceptul denumit Kaleidoscop. Întreg sistemul se bazează pe un perete rotativ de 2,8 m X 2 m, gândit pentru a fi folosit în trei ipostaze: cameră de zi – cu canapeua întoarsă spre fereastră -, dinning – cu mobilerul de bucătărie întors spre fereastră şi „welcomme room” cu canapeaua întoarsă spre uşă şi bucataria în spate.

Impact ţinteşte cu acest produs tinerii între 25 şi 35 de ani, necăsătoriţi, care duc o viaţă activă.

Mobilier la cerere
Canapeaua poate fi extinsă, astfel că livingul devine dormitor în timpul nopţii. Mobilierul utilizat în utilarea apartamentului este şi el multifuncţional, spre exemplu un corp cu deschidere batantă care are dublă funcţie: în poziţie verticală este oglindă cu etajeră, iar în poziţie orizontală devine birou. În cadrul mobilierului de bucătărie s-au folosit uşi batante cu deschidere electronică, hota este retractabilă, frigiderul este încorporat, iar chiuveta dispune de instalaţii pivotante.  

Mobiliarul nu este inclus în preţul de 40.000 de euro. Dan Ioan Popp spune că acesta poate fi achiziţionat şi de clienţi, însă nu este chiar la îndemână, în sensul în care trebuie prins pe peretele rotativ. Compania oferă şi mobilierul la cerere, însă în acest caz preţul poate creşte cu circa 10.000 de euro.

„Noi am încercat să o facem mai ieftină, dar nu am putut. Doar volumele mai mari pot scădea preţul, dar nici aşa nu se fac reduceri mai mari de 10%“, a comentat omul de afaceri.
Peretele rotativ are un ax central, care încorporează utilităţile pentru bucătărie şi care dispune de un rulment garantat la 250.000 de rotaţii. Dacă peretele este rotit de trei ori pe zi, într-un an se realizează circa 1.000 de rotaţii.

Planuri de dezvoltare
Impact are în plan dezvoltarea a cinci astfel de locuinţe până în luna septembrie a acestui an, însă nu va dezvolta mai mult de 20 de unităţi dacă nu există cerere.

„20 e o cifră bună. Azi, dezvoltatorii cei mai pricepuţi vând 200 de apartamente într-un an, deci dacă îţi aduce un aport de 10% e bine. Riscăm, dar nu foarte mult. Nu o să contruim 100 şi să stăm cu ele“, a explicat Popp.

Potrivit acestuia, într-un bloc cu două scări ar putea intra în jur de 36 de locuinţe
Kaleidoscop, dar nu se vor dezvolta blocuri doar cu astfel de unităţi.

În ansamblul Greenfield, cea mai ieftină garsonieră scoasă la vânzare are un preţ de circa 56.0000 de euro, la o suprafaţă de 42 mp.

Impact a dezvoltat până acum 600 de locuinţe în Greenfild, din care mai au de vândut circa 130 de unităţi. Investiţia realizată în acest proiect, până acum, se ridică la peste 60 mil. euro.

VIDEO: Garsoniera cu 24 de camere din Hong Kong

<iframe width="560" height="349" src="https://www.youtube.com/embed/Lg9qnWg9kak" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>