Guvernul liberal are în vedere adoptarea proiectului de buget pentru 2020 prin angajarea răspunderii în Parlament, între Crăciun și Anul nou. Acest lucru ar urma să se întâmple dacă vor eșua negocierile pe proiectul de buget, pe care liberalii le vor desfășura cu celelalte partide politice.

Presiune pe buget

PSD pune însă deja presiune pe proiectul privind bugetul de stat pentru anul viitor, forțând adoptarea în Parlament a unor legi care dau peste cap calculele liberalilor, așa că angajarea răspunderii are șanse foarte mari să aibă loc.

Iar adoptarea unui buget prin asumarea de răspundere ar reprezenta o premieră absolută, în ultimii 30 de ani.

”Foarte probabil să mergem pe varianta angajării răspunderii pe legea bugetului pe anul viitor. Să o facem între Crăciun și Anul Nou. Și asta pentru că vor exista tot felul de alianțe conjuncturale pe proiecte locale care ar măcelări bugetul. Toți vor avea posibilitatea să depună amendamente la proiectul de buget, noi vom prelua ce se va putea. Sigur, există posibilitatea contestării la CCR și depunerea unei moțiuni de cenzură”, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.

Șapte asumări de răspundere

Trebuie menționat faptul că guvernul și-a anunțat deja oficial intenția de a-și angaja răspunderea pe pe alte șase proiecte de legi care includ măsuri referitoare la justiție sau economie, iar cea pe buget ar fi deja a șaptea inițiativă de acest fel.

Astfel, premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernului își va angaja în perioada imediat următoare răspunderea pe un pachet de acte normative din economie – modificarea legii plafoanelor bugetare.

Apoi, Guvernul intenționează să-și angajeze răspunderea pe o serie de modificări în domeniul justiției: abrogarea recursului compensatoriu, amânarea pensionării anticipate a magistraților, amânarea intrării în vigoare a majorării perioadei de școlarizare a judecătorilor și procurorilor de la 2 la 4 ani și trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători.

Planuri pentru 2020

În plus, guvernul ia în calcul, pentru anul viitor, alte două angajări de răspundere: pentru adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi și, pe de altă parte, pentru desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților..

În ceea ce privește amendarea OUG 114, aceasta va fi făcută ulterior, până la finalul acestui an, tot prin angajarea răspunderii, au precizat sursele citate.

În fine, un alt proiect asupra căruia guvernul își va angaja răspunderea, dacă Parlamentul nu va opera modificările solicitate, va fi abrogarea prevederilor OUG 51, care scoate transportul rutier intra-județean privat din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial.

În context, Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că este extrem de important ca bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pentru anul viitor să fie adoptate până la finalul acestui an. Oficial, premierul Orban a evitat un răspuns clar când a fost întrebat dacă este posibil ca Guvernul să-și asume răspunderea și pentru proiectul de buget pe 2020.