Pregătiți-vă pentru ce e mai rău! Banca Mondială a făcut anunțul: Este tot mai sumbru

David Malpass a declarat că economia globală se confruntă cu o perspectivă sumbră, scrie BBC, care adaugă că prognozele Băncii Mondiale prezic o inflație de 4,1% în 2022, față de 5,5% cât a fost în 2021. Aceste prognoze ar putea provoca insecuritate globală, dacă ne uităm la ele prin prisma țărilor sărace.

Președintele Băncii Mondiale a atribuit încetinirea amenințărilor virale, a reducerii ajutprului guvernamental și a unei reveniri inițiale a diminuării cererii, însă subliniază că cea mai mare îngrijorare o reprezintă creșterea inegalității globale.

”Problema gravă este inegalitatea care este încorporată în sistem. Perspectivele pentru ţările mai sărace sunt tot mai sumbre. Asta provoacă insecuritate”, a declarat acesta, subliniind, că țările sărace sunt foarte vulnerabile la pagubele economice cauzate de eforturile de combatere a inflației.

Activitatea economică din țările bogate se va redresa

El a continuat explicând că țările mai bogate precum Japonia sau Statele Unite ale Americii, țări care au economii avansate, își vor redresa economiile până în 2023. În ceea ce privește țările în curs de dezvoltare și cele emergente, aici producția este așteptată să rămână cu 4% mai mică față de perioada de dinainte de COVID.

„Problema cu majorarea ratelor este că îi răneşte pe oamenii care au nevoie de bani cu rată variabilă… şi de obicei sunt afaceri noi, afaceri deţinute de femei, afaceri din ţările în curs de dezvoltare”, a spus David Malpass.

Separat, Forumul Economic Mondial a avertizat că redresările economice divergente îngreunează colaborarea în provocări globale precum schimbările climatice.

„Extinderea disparităţilor în interiorul şi între ţări nu numai că va face mai dificilă controlarea pandemiei, dar va risca şi să blocheze, dacă nu să inverseze, acţiunile comune împotriva ameninţărilor pe care lumea nu îşi poate permite să le ignore”, a declarat Forumul Economic Mondial în raportul său anual privind riscurile global.

BNR a anunţat ce urmează în 2022

Avertisment serios din partea Băncii Naţionale a României! Reprezentanţii BNR transmis că vom avea parte de vremuri grele în următoare luni.

Mai exact, este vorba despre rata anuală a inflaţiei. Potrivit BNR, aceasta va creşte probabil gradual în următoarele luni, sub impactul şocurilor pe partea ofertei. Rata inflaţiei va depăşi astfel estimările făcute la nivelul Băncii Centrale în luna noiembrie 2021.

De vină pentru prognozata creştere a ratei anuale a inflaţiei sunt majorările mai ample de preţuri anticipate a fi consemnate de energia electrică şi gazele naturale, în ciuda faptului că Guvernul a introdus măsuri de compensare şi plafonare.

Mai mult, scumpiri mai mari s-au înregistrat şi la alimentele procesate, în principal pe fondul ascensiunii cotaţiilor produselor energetice şi ale mărfurilor agroalimentare.

Impactul acestora este de natură să amplifice şi să prelungească mai mult deviaţia pozitivă a ratei anuale a inflaţiei de la limita de sus a intervalului ţintei, mai ales ulterior sistării măsurilor de compensare şi plafonare a preţurilor la energie, dar şi să genereze pe orizontul mai îndepărtat de timp efecte de bază dezinflaţioniste, transmite Banca Naţională a României, luni, într-un comunicat de presă.