Prefectul Capitalei îi dă o grea lovitură lui Nicușor Dan! Alin Stoica atacă în instanță deciziile Primarului General.

Tensiunile dintre Nicușor Dan și USR PLUS continuă, pe fondul refuzului primarului de a-i delega dreptul de semnătura viceprimarului Horia Tomescu.

Prefectul Capitalei îi dă o grea lovitură lui Nicușor Dan! Detașările pe posturi de director, contestate în instanță

Prefectul Capitalei, Alin Stoica (USR PLUS), a declarat că a început să atace în justiție numirile de directori din aparatul primăriei generale a Bucureștiului făcute de primarul Nicușor Dan prin detașări, și nu prin concurs.

”Atacăm în contencios administrativ detașările pe posturi de directori făcute din rândul consilierilor.

Primarul general a ales să nu facă numiri temporare până la finalizarea concursurilor, ci detașări din rândul consilierilor. Am avut o corespondență pe acestă temă, în care i-am explicat că nu sunt legale, dar a continuat”, a declarat Alin Stoica pentru g4media.ro.

Prefectul Capitalei a explicat și în ce ar consta ilegalitatea: ”Codul Administrativ și o hotărâre de guvern prevăd că există câteva modalități de numire în acest funcții: concurs, examen sau numire temporară în funcție până la finalizarea concursului.

Metoda detașării utilizată în acest caz ocolește regula, singura excepție e numirea temporară. Primarul nu a uzat-o. E vorba de sănătatea aparatului administrativ. Nu poți umple aparatul cu persoane care nu au trecut un concurs, ci doar beneficiază de încrederea demnitarului”, a declarat Alin Stoica, potrivit sursei citate.

Ar putea urma și alte acțiuni în instanță

El a spus că deocamdată a atacat o singură numire la Curtea de Apel, la secția de contencios administrativ, dar că analizează și restul numirilor de directori făcute în acest mod de către Nicușor Dan.

Surse din primărie au declarat că primarul Nicușor Dan consideră acțiunea prefectului ca fiind nejustificată. Nemulțumirea e legată de faptul că, în accepțiunea lui Nicușor Dan, prefectul trebuie să verifice legalitatea actelor administrative și nu aspecte care țin mai degrabă de Codul Muncii.

Nicușor Dan l-a schimbat din funcție pe directorul de la Administrația Străzilor, nemulțumit de faptul că acesta era incapabil să gestioneze situația gropilor și, pentru a rezolva urgent problema, l-a numit pe Marian Aurelian Bârgău la conducerea Administrației Străzilor.

Tocmai aceasta este decizia de numire atacată de prefect.

Tensiuni constante între Nicușor Dan și USR PLUS

Printre directorii numiți de Nicușor Dan prin detașare din rândul propriilor consilieri Răzvan Aurelian Munteanu (fost consilier al primarilor Chiliman și Tudorache, detașat director al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic), Victor Picu – șef la Direcția de Arhitectură Peisagistică, Marian Dinu – director la Centrul Palatele Brâncovenești, Dan Croitoru – șef la Administrația Cimitirelor.

Atacul în justiție inițiat de prefectul Capitalei vine pe fondul tensiunilor constante dintre Nicușor Dan și USR PLUS, provocate de refuzul primarului de a-i delega dreptul de semnătura viceprimarului Horia Tomescu.

Un alt episod din aceste neînțelegeri a fost refuzul temporar al USR PLUS de a aproba proiectul de buget al Capitalei, votat în cele din urmă după negocieri care au durat două săptămâni.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin.