A fost nevoie de exact zece zile pentru ca obligatiunile scoase pe piata la 2 mai de catre International Leasing SA sa se vanda ca painea calda. Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, societatea de brokeraj care a intermediat oferta, s-a aratat chiar si el surprins de rapiditatea cu care investitorii au absorbit intreaga oferta de 88 de mii de obligatiuni, in valoare de 2,2 miliarde lei. „Am primit inca numeroase telefoane din partea investitorilor dornici de a cumpara chiar dupa ce intreaga oferta se epuizase. Desi eram convins ca obligatiunile emise de International Leasing sunt foarte atragatoare pentru investitori, a fost o surpriza sa constat ca erau in totalitate subscrise la jumatatea termenului de inchidere a ofertei. Acest lucru ne incurajeaza sa procedam si in viitor la acest mod de a atrage resurse”. Intr-adevar, desi la prima oferta de obligatiuni lansata de o companie privata, piata de capital a reactionat cum nu se poate mai bine. Oferta a fost, se pare, pur si simplu prea mica pentru disponibilitatile cumparatorilor. „Am fost pregatiti sa subscriem, dar am ratat startul, spune reprezentantul unui fond de investitii. Daca pretul va fi bun, vom achizitiona insa de pe piata”.
De fapt, cotarea obligatiunilor la Bursa de Valori este a doua piatra de incercare pentru emitentul International Leasing. Procesul de tranzactionare a obligatiunilor nu va demara, se pare, mai repede de o luna. La scurt timp dupa anuntul legat de subscrierea totala a ofertei, intermediarul Intercapital Invest a facut cunoscut faptul ca a depus la CNVM cererea pentru incheierea anticipata a ofertei, si ca, dupa avizul organismului de reglementare, dosarul va fi depus la Bursa. „Avem intreaga documentatie pregatita pentru a o depune la Bursa, iar in cateva saptamani speram sa obtinem aprobarea de admitere la cota din partea Comitetului Bursei”, spune Razvan Pasol.
Dupa esecul cu obligatiunile Siderca, netranzactionate niciodata, Bursa de Valori este interesata la randul sau de un strat bun cu noile valori mobiliare. Adriana Tanasoiu, director general adjunct la BVB, a declarat ca este la curent cu desfasurarea procesului de subscriere a obligatiunilor International Leasing. „Vom incerca sa derulam cat mai rapid procedura obisnuita de listare, indata ce vom avea dosarul complet al emitentului. Fiind primele obligatiuni tranzactionate, piata va fi foarte atenta la evolutia lor, si in acelasi timp, vor constitui un mod de a incuraja alte societati comerciale de a urma aceeasi cale”. Este de asteptat ca si pe Bursa obligatiunile emise de International Leasing sa se bucure de cautare. Cel putin in momentul de fata, randamentul acestora este mai mare decat al oricaror plasamente purtatoare de dobanda. S-ar putea spune chiar prea mare. Emisiunea International Leasing a survenit tocmai pe fondul unor scaderi ale dobanzilor pe piata bancara sau pentru titlurile de stat. Cand dobanzile la depozite in banci sunt de aproximativ 40%, iar titlurile de stat nu ofera posibilitati mult mai mari de castig (ultimele subscrieri s-au facut la 45% pentru populatie si 47% pentru banci), o dobanda de 60% oferita de obligatiunile International Leasing ridica intrebarea daca societatea emitenta nu s-a pacalit. Razvan Pasol explica: „Emisiunea de obligatiuni are la baza calcule foarte precise. Banii din aceasta emisiune sunt destinati finantarii unor contracte de leasing deja incheiate, iar ratele de leasing vor aduce un randament superior dobanzilor pe care societatea le va avea de platit in contul obligatiunilor”. Acest calcul a determinat societatea sa nu includa in prospectul de emisiune posibilitatea de a-si rascumpara obligatiunile inainte de termen in cazul in care dobanzile bancare vor scadea atat de mult incat costul obligatiunilor sa nu mai fie rentabil. Ceea ce, evident, este in interesul investitorilor.