modificarilor la Codul fiscal. „Una dintre prioritatile pentru anii urmatori va fi scaderea in continuare a contributiilor sociale, aceasta fiind o tema chiar mai importanta decat scaderea pe mai departe, eventual, a impozitului pe profit”, a precizat premierul. In opinia sa, micsorarea contributiilor sociale va favoriza crearea de noi locuri de munca. Nastase a indicat ca, tot de la inceputul anului viitor, impozitul pe profit va fi de 19%, cu 6% mai mic ca in prezent.

O inventie penibila: sondaje TV fara audiente!

Saptamana trecuta, Asociatia Romana pentru Masurarea Audientei (ARMA) a transmis jurnalistilor de media un top al primelor trei emisiuni cu cea mai mare audienta de la fiecare televiziune, in luna iulie. Gestul Asociatiei putea fi socotit laudabil (dupa luni de negocieri intre ARMA, organizatie care este proprietara datelor de audienta TV, si jurnalistii care doreau stabilirea unor modalitati de acces la aceste date) daca in monitorizarea respectiva n-ar fi lipsit audientele emisiunilor! Cu alte cuvinte, Asociatia a difuzat o lista de emisiuni care, chipurile, au avut cel mai mare rating, dar fara sa precizeze valorile. Secretomania ARMA, condusa de Mihail Vartosu, este de-a dreptul comica. E ca si cum ai spune ca Rapidul a batut pe Steaua, dar fara sa precizezi care a fost rezultatul. E ca si cum ai spune ca Mihail Vartosu (directorul agentiei Grey Romania) are cea mare leafa din industria publicitatii, dar omiti sa spui cat de mare este. E ca si cum ai spune ca duminica se inregistreaza cel mai mare premiu din istoria Loteriei Romane, dar nu dai valoarea acestuia.ARMA se dovedeste a fi „o arma” menita sa omoare transparenta pe piata TV din Romania.

Cea mai mare productie la grau, din ultimii 14 ani

Conditiile meteo favorabile din acest an au stimulat obtinerea unor productii record de grau, orz si rapita. In cazul graului, productia totala se ridica la circa 7,4 milioane de tone, ceea ce reprezinta triplarea recoltei de anul trecut, cind s-au obtinut in jur de 2,5 milioane de tone. Consumul anual de grau, de 4,2 milioane de tone, este acoperit in totalitate si exista disponibilitati apreciabile, de circa trei milioane de tone, pentru export. Din datele Ministerului Agriculturii, reiese ca suprafata recoltata s-a ridicat la doua milioane de hectare. Premierul Adrian Nastase a afirmat recent ca productia medie la hectar din aceasta vara a fost cea mai ridicata din ultimii 14 ani. Ca productie totala, recolta din 2004 este a doua de dupa 1989, fiind depasita de cea din 1997, de 7,7 milioane de tone.

Olimpiada care da batai de cap

Cu toate ca a investit 4,64 miliarde de euro in infrastructura pentru Olimpiada, intarzierea lucrarilor la infrastructura si costurile estimate tot mai mari vor provoca dureri de cap guvernului elen in anul 2005, cand va veni vremea corectarii deficitului bugetar de 3% de anul acesta. Trei muncitori greci stau linistiti pe niste butoaie in mijlocul unui santier si sunt cat se poate de preocupati de aroma unor chips-uri pe care le rontaie cu pasiune. La prima vedere par a fi in timpul pauzei de masa, insa la un moment dat se aude un zgomot de pistol. Este vorba de startul unei curse de atletism. Din zare apar cativa atleti care alearga printre moloz, utilaje, macarale si gramezi de nisip, intr-un stadion olimpic la care muncitorii inca mai lucreaza. Este doar un clip publicitar la o marca de chips-uri, care ruleaza pe posturile occidentale de televiziune si care parodiaza intarzierile lucrarilor la infrastructura pentru Olimpiada de la Atena. Cine a avut in ultimul an ocazia sa ajunga la Atena nu avea cum sa nu remarce amploarea lucrarilor de infrastructura demarate. Linii de metrou, hoteluri modernizate, un aeroport nou, autostrazi, stadioane avangardiste. In luna noiembrie a anului trecut lucrarile pareau a se desfasura intr-un ritm indracit. In Grecia, toata lumea parea cat se poate de optimista si multumita de faptul ca, dupa 108 ani, Jocurile Olimpice revin in tara care le-a inventat. La o discutie, intr-o cafenea, un atenian ne-a explicat, spre exemplu, ca strategia acestei editii a fost sa tina cont de aspecte neluate in seama in trecut. De exemplu, nu s-a preferat constructia de hoteluri noi, care sa atraga in perioada competitiilor turistii, in defavoarea locatiilor mici din Atena. Experienta a aratat ca aceste noi hoteluri incep sa aiba probleme financiare dupa terminarea Olimpiadei. Grecii au avut o strategie mai buna: au investit in hotelurile existente. Metaxa este unul dintre cele mai cunoscute branduri grecesti, iar un eveniment precum Olimpiada nu putea trece fara o implicare a companiei producatoare. Marea problema era ca pentru Olimpiada nu erau acceptati ca sponsori producatorii de alcool. Una dintre solutiile gasite pentru implicarea indirecta a fost renovarea restaurantului si a telecabinei de pe dealul Lycabettus, cel mai inalt punct din Atena si una dintre cele mai vizitate locatii din oras. La santierele incepute pentru proiectele de infrastructura totul parea a fi in grafic. Intre timp au aparut grevele muncitorilor care lucrau la infrastructura, zvonurile privind schimbarea locatiei Olimpiadei si asigurarile autoritatilor elene ca totul va fi in regula pana la 11 august. Pentru Grecia, cele mai importante au fost investitiile in proiecte de infrastructura si noile constructii care au depasit valoarea de 4,64 miliarde de euro.