Archegos Capital, biroul de familie al lui Bill Hwang, a atras atenția investitorilor din întreaga lume la jumătatea lunii martie. Atunci, firma a suferit pierderi catastrofale datorită unui portofoliu care avea două mari probleme: pârghie ridicată și concentrare intensă în mai puține acțiuni, potrivit BusinessInsider.

Archegos Capital Management, condus de Bill Hwang, administratorul fondului defunct Tiger Asia Management, a fost obligat de bănci să lichideze active de peste 20 miliarde de dolari, în condițiile în care nu a dat curs apelurilor în marjă.

Dar oricât de dezastruoasă a fost desfășurarea tranzacțiilor Archegos, miliarde care au ajuns să se acumuleze la bănci care au facilitat tranzacțiile, acestea nu au ajuns să se reverse pe alte piețe.

Într-o eră a banilor ușori, Archegos a reușit să împrumute atât de mult încât eșecul său a creat unde de șoc suficient de mari pentru a se extinde pe piețele financiare globale.

Archegos deținea active de aproximativ 10 miliarde de dolari, dar expunerea sa reală la acțiuni a fost mult mai mare, unele informații vorbind de 50 de miliarde de dolari SUA. Ceea ce a făcut Bill Hwang a fost că nu a cumpărat acțiuni direct, ci instrumente complexe „derivate” sau swap-uri de la bănci, numite contracte-pentru-diferență sau CFD-uri.

Conform normelor SUA, investitorii care dețin o participație de peste 5% într-o companie cotată în SUA trebuie să-și dezvăluie participațiile și tranzacțiile ulterioare. Dar folosind CFD-uri, Hwang nu a trebuit să-și declare participațiile.

Penru că Hwang a folosit bani împrumutați ca să își plaseze pariurile, prăbușirea sa a lăsat un traseu de distrugeri în urma sa. Băncile au vândut participațiile deținute de acesta, ducând la prăbușirea prețurilor lor pe bursă. Credit Suisse, unul dintre cei mai mari creditori ai săi, a pierdut 4,7 miliarde de dolari.

Cu autoritățile de reglementare din întreaga lume care monitorizează consecințele, prăbușirea Archegos ar putea duce la modificări de reglementare severe, care să trateze birourile de familie drept fonduri speculative.