Se spune adesea că, pentru a avea un somn netulburat de treziri nocturne, ar trebui să dormim în poziția care ne oferă un anumit confort.

Dar v-ați pus vreodată întrebarea dacă există o legătură între modul în care dormiți și personalitatea voastră? Un expert în somn a analizat acest lucru, pentru a vedea dacă există o astfel de conexiune și iată ce a aflat, potrivit HealthDigest.

Deși experții în somn nu au ajuns la rezultate foarte concludente privind legătura între pozițiile în care se doarme și personalitatea unui individ, există, totuși, câteva teorii. Dacă dormitul pe spate este alegerea ta, se pare că ai o personalitate liniștită. Ești, de obicei, o persoană rezervată și destul de introvertită.

Ești genul de persoană care impune standarde înalte pentru sine și cei din jur

De asemenea, este posibil să impui standarde înalte pentru tine și pentru cei din jur, potrivit șefului Serviciului de evaluare și consiliere a somnului și al Centrului de somn din Edinburgh, profesorul Chris Idzikowski.

În cadrul unui studiu, el a analizat șase poziții diferite de dormit în rândul unui număr de 1.000 de participanți, încercând să observe tipul de personalitate a participanților.

„Cu toții suntem conștienți de limbajul corpului când suntem treji, dar acum este prima dată când am analizat ce spune postura noastră, în subconștient, despre noi. Ceea ce este interesant este că profilul din spatele posturii este adesea foarte diferit de lucrurile la care ne-am fi așteptat”, a subliniat expertul în somn.

Indivizii care dorm pe spate pot fi parteneri de somn greu de suportat

În ciuda faptului că au o personalitate fermecătoare, cei care dorm pe spate ar putea să sforăie mai tare sau mai des, făcându-i parteneri de somn greu de suportat. Potrivit expertului în somn Michael Breus, ”când stai întins pe spate, gâtul se îngustează, iar asta face sforăitul mai puternic și mai frecvent”.

În plus, există și moduri surprinzătoare în care poziția de somn vă poate afecta sănătatea. Deși dormitul pe spate poate fi benefic pentru cei cu reflux acid și chiar previne îmbătrânirea prematură, poate provoca dureri de spate.

„Dacă picioarele stau întinse mai mult timp, se poate arcui prea mult partea inferioară a spatelui. Acest lucru este valabil mai ales dacă ai ischiochibialii strânși (mușchii din spatele coapsei), ceea ce este destul de normal, având în vedere câte ore pe zi petrecem stând mai mult jos”, adaugă chiropracticianul Andrew Bang (prin Cleveland Clinic).

El recomandă ca, dacă dormiți mai mult pe spate, să așezați perna la o înălțime neutră pentru a evita entorsa gâtului.

Cei care dorm pe spate sunt foarte buni ascultători

Potrivit lui Idzikowski, persoanele care dorm pe spate sunt ”ascultători foarte buni, care sar mereu în ajutorul tău când ai nevoie, făcându-i prieteni de nădejde”.

”Dormitul pe spate, cu brațele lângă corp, este una dintre opțiunile cele mai bune”, spune el.

Explicația este simplă: dormind pe spate, coloana vertebrală rămâne aliniată corectă. Multe dureri cu care ne trezim dimineața rezultă din alinierea greșită a coloanei vertebrale în urma unei poziții de dormit incomode, care creează puncte de presiune în jurul corpului, în special asupra spatelui, umerilor și gâtului.

”Doar 8% dintre oameni dorm pe spate, deși aceasta este cea mai bună poziție pentru a lăsa corpul să se odihnească. Ne permite să evităm arsurile stomacale și să relaxăm gâtul și coloana vertebrală”, a explicat expertul.