“Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Credit Suisse şi UBS au renunţat la mii de salariaţi, subţiind serios pătura tinerilor de succes, foarte bine plătiţi şi pe măsură invidiaţi de colegii de generaţie. Indiferent dacă eşti de acord sau nu cu ceea ce fac ei, bancherii sunt bine ancoraţi în realitate. O sintagmă care funcţionează şi la şcoala de dans DanceBuzz, apărută în plină criză financiară. Nataliya Grigorova se lasă purtată în ritmul tangoului”, scria recent Deutsche Welle.

A înfiinţat şcoala, după ce a renunţat la postul bine plătit dintr-o mare bancă. A părăsit barca, înainte de a se scufunda. "Îi sunau pe colegii mei la telefon şi le cereau să se prezinte la etajul cinci. De acolo nu mai reveneau niciodată". Grigorova recunoaşte că înfiinţarea şcolii a fost o adevărată luptă. Şi nici câştigurile nu se pot compara. Dar cel puţin acum simte că face ceva util societăţii, ceea ce, afirmă ea râzând, nu se poate spune despre bancheri.

Mai multe satisfacţii

Peste 100.000 de salariaţi au părăsit centrul financiar al Londrei de la începutul actualei crize. Andy Moffat a fost unul din agenţii specializaţi pe zona euro. Acum el oferă londonezilor alt fel de lichidităţi. "La fiecare proces de fermentare, obţinem echivalentul a 1500 de litri de bere. În mod obinuit repetăm procesul de patru patru ori, aşa încât ajungem la o producţie de cinci până la şapte mii de litri săptămânal", povesteşte el.

Într-o micuţă zonă industrială din nordul Londrei a deschis "Micro-berăria concediaţilor", numită astfel întrucât afacerea i-a salvat viaţa. A vrut să aibă propria afacere pentru a simţi că deţine controlul asupra propriei vieţi. "Am vrut să obţin mai mult de la viaţă, să fac ceva care să mă bucure şi să mă facă să privesc cu încredere în viitor."

Câştigurile sunt mult mai mici acum, dar satisfacţiile incomparabil mai mari. Foşti bancheri precum Anil Stocker sunt nemulţumiţi de produsele vechii industrii. "Produse sintetice", aşa le numeşte tânărul de 28 de ani. "Instrumente comercializate zi de zi dar care nu au nici un fel de funcţie socială." Şi Stocker a schimbat direcţia. Împreună cu alţi câţiva foşti colegi a pus bazele unei companii financiare de dimensiuni foarte mici. Şi ei câştigă "mult mai puţin" decât atunci când lucrau în investment.

"Servicii de calitate"

Dar nu se plânge. Compania înfiinţată se numeşte "MarketInvoice" şi foloseşte internetul pentru a finanţa firme micii şi mijlocii. Departe de a folosi instrumente inutile societăţii, Stocker simte acum că oferă servicii utile de calitate. "În afacerea noastră ne place să îi ajutăm pe micii investitori să îşi selecteze personalul şi să îşi livreze produsele peste ocean. Putem spune că îi ajutăm la propriu."
Dans, bere sau consultanţă pentru firme mici şi mijlocii – în termeni financiari, foştii carierişti au revenit cu picioarele pe pământ. Nu regretă schimbarea de macaz. Toţi spun că primele experienţe le-au oferit momente preţioase. Dar acum s-au debarasat de povara imaginii de bancher. "Oamenii mă apreciază când află că sunt un fost bancher", declară Nataliya Grigorova şi îşi continuă cu multă pasiune tangoul. "Am părăsit alunecosul parchet al bancherilor". Şi doar acest pas este un mare bonus pentru cei care au renunţat la bonusuri financiare ameţitoare.

Sursa: Deutsche Welle