Conform unei prime evaluări efectuate în 2008 la Bobocu, în județul Buzău, exista o rezervă probabilă de gaze naturale de circa 1.700 milioaen mc, din care s-au produs 935 milioane mc până în 2001. Evaluarea achiziției seismice 3D din 2010 oferă însă informații noi, din care rezultă exitența unoe rezervoare independente.
„Rezervele probabile de gaze rămase în lobii ce au produs anterior pot fi estimate la circa 765 milioane metri cubi, rămânând ca să finalizăm estimarea resurselor și rezervelor în lobii noi identificați și cele cantonate în depozitele situate sub zăcământul existent, la adâncime”, a declarat Bogdan Popescu, director general al Zeta Petroleum România.
Zeta intenţionează să readucă în producţie acest zăcământ prin forarea de noi sonde şi, acolo unde este posibil, prin reactivarea sondelor vechi. În 2011 Zeta a planificat finalizarea evaluării seismicii 3D şi va propune ANRM, în urma finalizării studiului de zăcământ aflat în curs, fie o sondă nouă fie o sondă deviată de la una din sondele existente, iar prima producţie de gaze, în caz de succes, este preconizată pentru a doua jumătate a anului 2011. Partenerul strategic al companiei Zeta în proiectul Bobocu este Cooper Energy Limited, companie publică australiană, care va investi minumum 16 milioane de dolari pentru prima fază de dezvoltare a zăcământului.
Zeta deţine concesiunea asupra zăcământului din 2007, moment în care a debutat şi reevaluarea acestuia. În 2009, rezultatele analizei preliminare au indicat prezenţa unor bariere de curgere care nu fuseseră identificate de cercetările anterioare. Achiziţia seismică 3D, realizată pe o suprafaţă de 75 km2, oferă date de o calitate excelentă, ce au explicat geneza sedimentară a acestor bariere care a putut parţial fi coroborată şi intregrată în baza de date de sondă şi de seismică 2D executată anterior.
Compania are exploatații în concesiune și la Jimbolia, la 40 de km de Timișoara, unde deține o suprafață de 23,9 km pătrați. „În cadrul structurii de la Jimbolia a fost pus in evidenta un zăcământ de ţiţei parafinos, de foarte bună calitate.
Evaluarea preliminară indică existenţa unor rezerve de cel puţin 1,5 milioane de barili şi pot ajunge chiar la 6 milioane de barili. Marea provocare pentru 2011 este de a găsi cele mai bune soluţii pentru exploatare în condiţii de maximă securitate a operaţiilor petroliere şi de protecţie a mediului. În urma testelor din 2010, am evidenţiat existenţa unor nivele saturate cu amestecuri de gaze bogate cu CO2, cu înaltă presiune, iar în acest moment suntem în faza în care derulăm diferite studii pentru a identifica cele mai potrive soluţii pentru exploatarea petrolului subiacent în condiţii de siguranţă”, declară domnul Bogdan Popescu.
Licenţa Jimbolia cuprinde două câmpuri descoperite în anii ‘80: Jimbolia Veche şi Jimbolia Vest, acumulări de petrol şi gaze pe care Zeta le evaluează în vederea readucerii lor în producţie. Partenerul Zeta Petroleum, cu o participaţie de 50% în perimetrul Jimbolia, este Armax Gaz – o companie publică românească ce proiectează, confecţionează, instalează şi asigură mentenanţa echipamentelor din industria de petrol şi gaze.