De asemenea, inventatoarea a câştigat, împreună cu Jacobus Frederick van Staden, Marele Premiu al Universităţii Tehnice din Cluj, la cea de-a IX-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii "PRO INVENT", care s-a desfăşurat în perioada 22-25 martie la Cluj.

Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică AGERPRES, în competiţie au fost prezenţi 65 de participanţi, reprezentanţi ai universităţilor, institutelor, staţiunilor de cercetare, firmelor, asociaţiilor de inventatori, precum şi persoane fizice din ţări precum Polonia, SUA sau Republica Moldova.

În concurs au fost prezentate peste 400 de lucrări, din aproape toate domeniile de activitate.

"Brevetul Ralucăi van Staden este realizat împreună cu soţul său, Jacobus Frederick van Staden şi se referă la un nou tip de senzor. ‘DOT senzor enantioselectiv’ va ajuta industria farmaceutică la testarea medicamentelor chirale cum ar fi ketoprofen, ibuprofen, captopril, dar si la diagnosticarea corectă a unor boli cum ar fi hepatita sau cancerul", se spune în comunicat.

Brevetul este rezultatul cercetărilor finanţate integral în cadrul programului PNII, Idei din cadrul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării şi Inovării (UEFISCDI).

"Marele Premiu al Universităţii Tehnice din Cluj mă onorează. Este una dintre cele mai importante distincţii obţinute pe tărâm românesc. DOT, senzorul enantioselectiv prezentat, are aplicaţii în industria farmaceutică şi în analiza clinica", a declarat cu prilejul decernării premiului Raluca-Ioana van Staden.

Raluca van Staden este o cercetătoare şi inventatoare de origine română care, împreună cu Jaokus Frederick van Staden, a inventat un dispozitiv care depistează cancerul în doar şase minute. Inveţia constă într-un nou timp de senzor, care poate fi utilizat la detectarea cancerului, direct din proba de sânge. În această fază s-au făcut teste pentru patru tipuri de cancer, de sân, de ovare, gastrointestinal şi cancer de prostată.
Sursa: Agerpres