Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale pe lacul de acumulare de la Bicaz

În județul Neamț, lacul de acumulare de la Bicaz este locul perfect pentru a construi pe apă, fiind preferat și de către pescari. Poliția Română a făcut controale în zona respectivă pentru combaterea pescuitului ilegal și a altor ilegalități.

Secția Regională de Poliție Transporturi Iași a desfășurat mai multe misiuni în zona lacului Izvorul Muntelui, în perioada 30 aprilie – 1 mai. Au fost implicați agenți din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor, Biroului de Poliție Transporturi Botoșani și Biroului de Poliție Transporturi Neamț.

În dimineața primei zile a lunii mai, un bărbat în vârstă de 59 de ani din comuna Tarcău a fost surprins în zona portului vechi. Transporta cu un autovehicul personal într-un recipient improvizat, cantitatea de 41 kg peşte, din specia păstrăv, fără a deţine documente legale de transport.

„A fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de articolul 64, litera h din OUG 23 din 2008 privind pescuitul şi acvacultura”, a transmis Poliţia Neamţ.

construcție ilegală pe luciul apei
SURSA FOTO: Poliția Neamț
cantitatea de păstrăv a fost confiscată
SURSA FOTO: Poliția Neamț

Peştele capturat ilegal a fost confiscat și încredințat unei companii specializate în comercializarea sa. Pe durata operațiunilor desfășurate, atât pe apă, cât și în zonele adiacente ale lacului, au fost identificate și legitimate 37 de persoane. Au fost inspectate trei firme comerciale și patru ambarcațiuni de agrement.

Polițiștii au impus zece amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.600 de lei, pentru încălcarea normelor referitoare la pescuit și acvacultură.

În timpul inspecției au fost descoperite și câteva structuri plutitoare construite ilegal. Au fost descoperite trei construcții plutitoare care nu aveau avizul legal din partea Apelor Române, încălcând astfel prevederile legale referitoare la executarea, modificarea sau extinderea lucrărilor, construcțiilor sau instalațiilor pe apă sau care sunt legate de ape fără avizul legal.

În urma acestor constatări, au fost întocmite dosare penale în acest sens.

Până în luna iunie, este în vigoare perioada de prohibiție

Reamintim că, până în luna iunie, mai exact pe 7 iunie, este în vigoare perioada de prohibiție la pescuit. În această perioadă, se permite pescuitul doar la păstrăv, folosind exclusiv năluci artificiale.

Prohibiția” înseamnă că există reguli stricte pentru pescuit în România. Chiar și dacă pescuiești doar pentru distracție, trebuie să respecți aceste reguli. Prohibiția se aplică în apele din România care nu sunt concesionate și în zonele naturale protejate ale țării noastre.

Dacă încalci aceste reguli, poți primi amenzi, îți poate fi anulat permisul de pescuit sau chiar poți fi urmărit penal pentru braconaj în cazurile grave.