Cortegiul de oameni s-a pus în mişcare la Berlin şi Hamburg, principalele oraşe ale Germaniei, iar alte două mitinguri sunt prevăzute după-amiază la Munchen (sud) şi Koln (vest). Poliţia a anunţat că obiectivul organizatorilor de a strânge 50.000 de oameni va fi atins. La orele 12:00 GMT, cu o oră înainte de începerea marşului, manifestanţii continuau să sosească la punctul de plecare, Potsdamer Platz.

Catastrofa de la centrala nucleară de la Fukushima (nord-estul Japoniei), care ţine prima pagină a ziarelor de mai mult de două săptămâni, a mobilizat din nou opinia publică germană, tradiţional ostilă energiei atomice. La scurt timp după catastrofa de la Fukushima, grav avariată la 11 martie de un cutremur urmat de un tsunami, cancelarul german a anunţat închiderea temporară a celor mai vechi reactoare din ţară şi un audit de trei luni la toate centralele nucleare din ţară.

Însă această reacţie, venită la numai cinci luni după ce aceeaşi Angela Merkel prelungise cu circa 12 ani în medie durata de viaţă a celor 17 reactoare nucleare, este considerată ca o manevră politicianistă de către majoritatea germanilor sau cel puţin aşa indică sondajele. Astfel că şansele ca partidul său, de orientare creştin-democrată, de a-şi păstra duminică supremaţia în Bade-Wurtemberg, bogatul land din sud-vest, pe care îl controlează fără întrerupere din 1953, par să se fi diminuat considerabil.
SURSA: Agerpres