În opinia lui Atle Roll-Mathiessen, comandantul unităţii de investigaţii tactice din cadrul poliţiei norvegiene (Kripos), numărul infracţiunilor comise de cetăţeni din estul Europei a crescut considerabil de la extinderea spaţiului Schengen către est.

Cifre oferite de Kripos arată că cetăţeni lituanieni, polonezi şi români au fost implicaţi în 9.000 de cazuri de infracţiuni în 2009. Atle Roll-Mathiessen şi-a exprimat temerea că această tendinţă va continua în momentul când România şi Bulgaria vor adera la spaţiul Schengen.
"Acest lucru înseamnă că cetăţeni ai acestor ţări, precum şi cetăţeni moldoveni cu paşaport românesc, vor putea să se deplaseze liberi prin spaţiul Schengen", a estimat Roll-Mathiessen.

Per Sandberg, membru al Partidului Progresist şi lider al Comisiei Parlamentare pentru Justiţie, şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea şi a susţinut o mai mare finanţare a poliţiei. "Trebuie să asigurăm acest lucru pentru absolvenţii academiei de poliţie şi de asemenea trebuie să consolidăm cooperarea regională pentru ca aceştia să beneficieze de pregătire în lupta împotriva criminalităţii", a estimat Per Sandberg.

Nici ambasadorul României la Oslo, şi nici cel al Bulgariei, nu au făcut declaraţii până în momentul publicării articolului, notează site-ul norvegian.
SURSA: Agerpres