"În scrisoarea care a fost transmisă autorităţilor române se vorbea de o sumă de 20 de milioane de euro. Era o cerere de rambursare care fusese transmisă Comisiei Europene în valoare de 20 de milioane de euro. Şi întreruperea de plăţi se referea la acea cerere, dar în situaţii de genul ăsta nu se mai transmite niciun fel de cerere de rambursare către Comisia Europeană. Deci putem spune că, în momentul de faţă, până la reluarea plăţilor, nu se mai transmite niciun fel de cerere către Comisia Europeană", a spus Orban, la inaugurarea unui centru de informare privind fondurile structurale.

El a precizat că cererea de rambursare se referea la mai multe proiecte, cu beneficiari diferiţi. Ministrul a subliniat, însă, că "nu s-a pierdut niciun euro, e vorba doar de o întârziere”, care speră să fie cât mai scurtă.

"Problema care rămâne e cea în planul imaginii, nu a pierderii de fonduri, pentru că, fără îndoială, o asemenea decizie face ca lucrurile să fie din ce în ce mai stricte, condiţiile din ce în ce mai dure şi asta va afecta viteza de absorbţie, întregul proces", a mai spus ministrul.

În context, şeful MAEur a precizat că proiectele pe fonduri europene sunt reverificate de Comisia Europeană şi după efectuarea rambursărilor, sub raportul îndeplinirii obiectivelor la care s-au angajat beneficiarii acelor proiecte, iar dacă aceste ţinte nu sunt atinse, banii acordaţi trebuie returnaţi Executivului european.
La POSDRU sunt riscurile cele mai mari de neatingere a obiectivelor
"Sunt situaţii în care se returnează parte din bani sau total, se pleacă de la atingerea acelor obiective pentru care au fost finanţate proiectele. E foarte interesant că, de multe ori, obiectivele nu sunt numai cantitative, ci şi calitative. Şi atunci, examinarea e mult mai sofisticată, criteriile sunt mult mai severe şi Comisia Europeană, în condiţiile în care constată că obiectivele nu au fost îndeplinite solicită rambursarea totală sau parţială a sumelor implicate. (…) La ani de zile după finalizarea unui proiect, poate să vină o verificare din partea Comisiei Europene care să conducă la o retragere parţială sau totală de fonduri", a avertizat Leonard Orban.

Ministrul a arătat că la POSDRU ‘probabil sunt riscurile cele mai mari ale neatingerii obiectivelor’.  În context, ministrul a menţionat că MAEur va monitoriza în continuare respectarea strictă a diferitelor recomandări făcute de Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi a României sau făcute de Comisia Europeană, legate de toate programele operaţionale.

‘Am decis să centralizăm la nivelul MAEur şi să monitorizăm modul în care se implementează toate recomandările misiunilor de audit făcute fie de autoritatea română în domeniu, fie de Comisia Europeană. Sunt sute de recomandări pe care le vom monitoriza de acum înainte foarte strict, pentru că am constatat că nu este suficient să avem încredere în diferite persoane care funcţionează în cadrul structurilor, că este nevoie de această verificare suplimentară’, a mai afirmat Leonard Orban.

Referitor la problemele încă neremediate, el a menţionat efectuarea achiziţiilor publice şi implementarea recomandărilor legate de verificarea conflictului de interese la nivelul beneficiarilor în acest domeniu.

De asemenea, ministrul a menţionat că patru dintre autorităţile de management care gestionează programe operaţionale sectoriale au fost notate cu nota 3 de către Autoritatea de Audit românească, în principal în ceea ce priveşte achiziţiile publice, în condiţiile în care 1 este cea mai bună notă, iar 5 cea mai slabă.

El a mai precizat că Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative a primit calificativul 2, apreciat de ministru ca fiind unul bun.