Medicamentele expirate sunt deșeuri

Potrivit noului proiect de lege,  medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase.

Potrivit unui amendament al Comisiei de sănătate, prospectul trebuie să fie uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule. Avertismentul sună astfel: „Medicamentele expirate şi/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private”.

Un alt amendament al comisiei prevede că materialele publicitare destinate publicului larg trebuie să includă câteva informaţii. Ele sunt denumirea medicamentului, denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă. Apoi, informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului. Și o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj.

„Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi/sau neutilizate se consideră deşeuri periculoase” este formularea propusă.

Costurile pentru colectarea medicamentelor expirate sau neutilizate de către spitale se asigură prin transferuri de la bugetul de stat. Prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii, conform unui alt amendament.

Atenționarea se face prin inscripții și reclame în audio-vizual

Deputatul USR Adrian Wiener, iniţiator al proiectului, a precizat că legea propune practic un mecanism clar de atenţionare a populaţiei prin inscripţionare atât pe ambalaj, cât şi la televiziuni, după calupurile publicitare de reclamă la medicamente, printr-un mesaj de a duce medicamentele expirate înspre zonele din care pot fi preluate şi neutralizate. Totodată, a adăugat el, legea propune un mecanism de finanţare a acestui proces de colectare şi neutralizare a medicamentelor.

„Legea îşi propune să rezolve o problemă foarte importantă rămasă nerezolvată de zeci de ani în România, respectiv aceea a poluării farmaceutice. Astăzi se aproximează că 1.500 de tone de medicamente expirate provenite de la populaţie ajung ca deşeuri menajere în gropile de gunoi şi de acolo în sol şi apă şi intră în circuitul de contact uman.

Toate sunt molecule de sinteză care sunt foarte greu de asimilat în ciclurile naturale. (…) Expunerea constantă la molecule de sinteză provenite din natură în Romania, în care nu există nicio resursă de combatere a poluării farmaceutice, este o problemă de sănătate publică foarte gravă. Legea a avut un parcurs foarte sinuos, era la un pas să fie golită de sens şi înlocuită cu lucruri care nu aveau legătură cu scopul iniţial al legii”, a transmis deputatul USR.

Deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu a precizat, la rândul său, că legea permite atenţionarea populaţiei cu privire la modul în care se pot preda medicamentele expirate.

„Vom vedea toţi, la televizor, prin obligarea CNA-ului de a publica aceste mesaje, că medicamentele expirate vor putea fi predate la spitale. Se introduce şi mecanismul de plată pentru acest serviciu”, a arătat el.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a aprobat cererea de reexaminare şi a adoptat legea cu amendamente, Camera Deputaţilor fiind for decizional.