'În România, evoluţia natalităţii, care înregistrează o tendinţă de scădere, va fi asociată şi cu îmbătrânirea populaţiei. Statisticile Naţiunilor Unite (Population Division, 2012 Revision) estimează că vârsta medie a populaţiei României va ajunge la aproape 49 de ani în anul 2050 (proiecţie realizată luând în considerare rate medii de fertilitate), de la 40 de ani în anul 2015. În plus, conform aceloraşi proiecţii realizate de ONU, din punct de vedere numeric, populaţia României va fi de 17,8 milioane de persoane în anul 2050, ajungând la 12,6 milioane în anul 2100. Prin urmare, această evoluţie demografică va reprezenta o provocare şi pentru România', reiese dintr-o cercetare realizată de Allianz International Pensions.

Potrivit studiului, 31 decembrie 2014 a reprezentat un punct de cotitură în evoluţia demografică a lumii, ultimii reprezentanţi ai generaţiei 'baby boom' din SUA împlinind 50 de ani.

'La nivel global, are loc tranziţia generaţiei 'baby boom' către pensie, tranziţie care, datorită amplorii sale, este cunoscută şi sub denumirea de 'tsunami-ul argintiu'. Această evoluţie va aduce cu sine provocări din ce în ce mai mari pentru sistemele de pensii în următoarele decenii', se arată în cercetarea menţionată.

În consecinţă, potrivit studiului, rata de dependenţă a celor cu vârsta peste 65 de ani faţă de populaţia activă, cu vârsta între 15 – 64 de ani, se va schimba încă o dată, pe socoteala generaţiei mai tinere.

Cheltuielile cu pensiile din cele 18 ţări analizate vor creşte în medie cu 29 de procente atunci când membrii generaţiei 'baby boom' vor ieşi la pensie, ţările anglo-saxone situându-se la limita superioară a acestui interval datorită perioadei prelungite de 'boom'.

Cel mai puternic efect se va resimţi în Noua Zeelandă. Aici, de exemplu, se va înregistra o creştere a cheltuielilor cu pensiile de 64%.

SURSA: Agerpres