Dacă avem un cont în bancă, sigur la începutul executării silite primul aspect pe care îl va avea în vedere executorul judecătoresc este să  poprească sumele din acest cont, iar tot ce se va găsi în el va fi trimis către creditor. Totuși, trebuie spus faptul că nu orice sumă de bani poate fi executată integral.

Astfel, codul de procedură civilă vorbește despre veniturile periodice menționând că ele pot fi oprite doar în limita a o treime din suma ce intră cu titlu de exemplu de salariu, pensie etc. Doar în ipoteza excepțională în care există mai multi creditori se poate pune problema unei opriri de până la jumătate din sumele cu titlu de venit periodic.

Trebuie sa știți că la blocarea contului, chiar dacă este vorba de doar o treime sau o jumătate, sumele pe care le aveți nu le veți putea folosi printr-un card bancar, ci va fi necesar din nefericire – printrun abuz aș spune – să vă prezentați la sediul băncii pentru deblocarea manuală a contului pentru diferența ce o veți putea uza.

De asemnea sunt unele venituri care nu pot fi urmărite deloc. Codul de procedură civilă ne vorbește despre acele sume ce trebuiesc folosite pentru diverse activități – operații, scopuri terapeutice, norme de hrană la polițiști sau alte asemenea.

Desigur, procedura de executare silita prin poprire este realizată de către un executor competent la cererea unui creditor, însă nu trebuie să excludem posibilitatea ca o anumita procedură sa fie vădit ilegală, fapt pentru care legea arată că atunci când o persoana este nemulțumită de cum se desfășoară procedura de executare silită poate să formuleze o contestație la executare.

Atenție, contestația la executare se va trimite într-un termen de 15 zile de la primirea actelor de executare silită, de regula prin poștă. De asemenea, toți cei implicați în asemenea proceduri trebuie să cunoască faptul că sunt apanaje/subterfugii la care pot apela pentru a putea anula executarea silită, dacă ea se desfășoară în mod ilegal.

În cazul in care poprirea a fost instiuită pe contul bancar trebuie să spunem că, din luna iulie a anului 2018, regulile au fost schimbate drastic prin interpretările date de către ICCJ în sensul că până acum, deși debitorii obțineau o suspendare a executării silite, poprirea de pe conturi nu era ridicată. Alături de decizia mai sus amintită, după ce acei debitori executați silit obțin în instanță sau prin alte forme suspendarea executărilor silite, ei își vor putea folosi integral sumele de bani aflate în contul bancar până la finalizarea procesului de contestație la executare.