'În funcţie de proceduri. Dacă e după noi, am vrea să le avem pe toate anul acesta, dar, după cum ştiţi, trebuie respectate nişte proceduri. Şi mă refer aici la listările primare. De aceea, m-am plâns de Hidroelectrica, pentru că am putea să o listăm mâine. Avem clienţi, dar nu reuşim să finalizăm procedura judiciară care ţine de doi ani, din 2012. Aeroportul Internaţional trebuie să respecte procedurile, Portul Constanţa la fel, la Romtelecom de asemenea suntem în proceduri. Dacă vorbim de societăţile deja listate, acolo trebuie să luăm decizie, eventual, doar pentru noi pachete care… Deci, nu vreau să vă dau un timeline foarte clar pentru că trebuie să respectăm proceduri care ţin întotdeauna de ceea ce înseamnă proprietatea privată a statului', a afirmat prim-ministrul întrebat dacă anul acesta va avea loc o nouă listare pe bursă a unei companii de stat.

El a adăugat că Guvernul ia în calcul, la acest moment, acele companii care nu sunt listate, care trec prin restructurare şi care au nevoie de capital, întrebat dacă se ia în calcul vânzarea pachetului de 10% deţinut la Petrom.

Premierul a numit, în context, Hidroelectrica ca fiind 'perla coroanei', companie pe care Guvernul ia în calcul să o listeze pe bursă după ieşirea din insolvenţă.

'Fiind aici jurnalişti în domeniu pot întreba pe bună dreptate: de ce nu facem mai repede listarea unei companii care, iată, are cel mai mare profit din istorie în 2014, Hidroelectrica. Dacă nu mă înşel, se vor distribui dividende de peste un miliard de lei. Şi o să vă spun că dacă instanţa unde ne judecăm cu 'băieţii deştepţi' dă termen o dată pe lună, în loc să dea o dată pe zi, e normal să nu o scoatem din insolvenţă prea repede, deşi este evident că Hidroelectrica nu mai este demult o companie care trebuie să stea în insolvenţă. Dar, dacă dăm termen o dată pe lună şi ne odihnim în iulie-august când e vacanţă judecătorească şi o ţinem tot aşa, să dea Dumnezeu să o scoatem din insolvenţă să putem să o listăm', a explicat Ponta.

În opinia sa, nelistarea la bursă a Hidroelectrica reprezintă o mare pierdere pentru România. 'E o mare pierdere când cea mai profitabilă companie din România stă prinsă în procese de ani de zile din cauza unor 'băieţi deştepţi' şi a unor firme care, sigur, nu au mai putut să devalizeze Hidroelectrica, dar nici nu o lasă să trăiască. Aici, vreau să vă spun că, împreună cu ministrul Justiţiei, am rugat conducerea Tribunalului Bucureşti dacă poate găsi o procedură prin care să decidă mai repede, să putem scoate Hidroelectrica din insolvenţă. Şi cred că listarea Hidroelectrica va fi un succes mai mare chiar decât cele pe care le-am avut până acum cu Romgaz, cu Transgaz, cu toate celelalte', a declarat premierul.

Ponta a exprimat sprjinul guvernamental ce va fi acordat în continuare pentru dezvoltarea pieţei de valori mobiliare.
'Vreau şi vom sprijini în continuare prin măsuri legislative, prin listări de companii, prin participarea la toate evenimentele extraordinare, organizate şi la New York şi la Londra de promovare a României. Există un interes pentru România. Oamenii vor să investească bani în România şi noi nu prea ştim să deschidem uşa cum trebuie. (…) Foarte multe fonduri de investiţii, foarte mulţi investitori privaţi văd România în acest moment ca pe cel mai bun loc de investit din toată regiunea, din Europa de Est. Trebuie să folosim acest moment, trebuie să primim banii care vor să vină în România pentru a dezvolta economia noastră şi, împreună, Guvern-ASF-Bursă de Valori putem să facem acest lucruri', a punctat prim-ministrul.

Victor Ponta a participat miercuri la lansarea Programului FIDELIS – emisiuni de titluri de stat pentru populaţie, derulat prin Bursa de Valori Bucureşti. AGERPRES