Liderul Pro România a anunțat duminică, într-o conferință de presă, că noul proiectul al Legii pensiilor va ajunge la Camera Deputaților, iar la proiect au fost depuse patru amendamente.

În acest context, Victor Ponta a lansat un atac la adresa Guvernului, căruia i-a reproșat că a uitat de persoanele cu dizabilități.

„A trecut de Senat fără a fi discutat în niciun fel, doar s-a votat. Nici nu a fost ministru care să susțină, ministru care a lucrat la proiect nu mai este în funcție, este un alt ministru. A ajuns la Camera Deputaților. Cred că este cea mai importantă lege din acest an, pentru că privește 5 milioane de beneficiari direcți și îi privește pe ceilalți 5 milioane, care sunt contribuabilii care sunt susțin sistemul de pensii. (…) O lege care să afecteze 10 milioane de români este greu de găsit. (…) Legea pensiilor dacă se adoptă trebuie să iasă bine și cei 16 deputați Pro România (…) am depus niște amendamente care sunt esențiale pentru aplicarea legii. (…) Sunt patru amendamente care vizează și persoanele cu dizabilități, care au fost uitate de Guvern în proiectul de lege, la Senat nu s-a uitat nimeni, au semnat ca primarii sau au votat ca senatorii și a uitat de persoanele cu dizabilități”, a spus Victor Ponta, conform stiripesurse.ro.

Proiectul prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel: 2019 – 1.265 de lei, 2020 – 1.775 de lei, 2021 – 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua însă în calcul întoarcerea sarcinii fiscale, în conformitate cu legislaţia fiscală în vigoare la data adoptării programului de guvernare. În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată.