Acest acord este adițional celui semnat pentru elicopterul AH-1Z în 2016, reprezentând o dezvoltare a relațiilor comerciale dintre Polska Grupa Zbrojeniowa și Bell Helicopter, potrivit unui comunicat de presă.

În baza acestei scrisori de intenție, Polska Grupa Zbrojeniowa și Bell Helicopter vor extinde ariile de cooperare răspunzând nevoilor Poloniei cu elicopterele utilitare UH-1Y. În plus, acest document identifică elicopterul AH-1Z drept element de suport al Programului Kruk, parte a dorinței guvernului polonez de a achiziționa elicoptere de atac, incluse în planul de modernizare a forțelor armate poloneze.

Conform scrisorii de intenție, cele două companii vor purta discuții cu privire la transferul de know-how de la partenerul american către companiile poloneze din industria militară. De asemenea, aceste discuții vor viza și domeniile producției și mentenanței, pe care PGZ Group le-ar putea realiza în mod autonom, dacă Ministerul Apărării Naționale achiziționează elicoptere de atac Bell AH-1Z Viper și elicoptere utilitare Bell UH-1Y Venom.

Elicopterul de atac AH-1Z Viper prezintă 85% din componentele majore ale modelului utilitar cu sistem tip giravion Bell Helicopter UH-1Y Venom, sporind capacitățile de operare și mentenabilitate, cu cerințe minime de instruire și având amprente logistice similare, care permit diminuarea costurilor totale privind achiziția, operarea și mentenanța. Modelele AH-1Z și UH-1Y sunt parte a celei mai noi generații de aeronave care duc mai departe istoria de mai bine de 80 de ani a Bell Helicopter, companie ce a inventat elicopterele de atac si utilitare și care are mai multe ore de zbor pe timp de luptă decât orice alt producător de echipamente originale (OEM).

Modelul de atac AH-1Z, dar și modelul utilitar UH-1Y, sunt în prezent operate de Marina americană în unele dintre cele mai dure condiții din lume și răspund celor mai exigente cerințe militare. De asemenea, acestea sunt două modele sigure și ușor de întreținut și cu o performanță desăvârșită atât pe uscat, cât și pe apă. Marina americană utilizează cele mai avansate arme și senzori, spre a asigura o strategie de luptă “see first, shoot first” (n. trad. “observă primul, trage primul”).