Polonia va majora TVA cu un punct procentual, la 23%, în vederea reducerii deficitului bugetar până în 2013, a anunţat, vineri, premierul polonez Donald Tusk, transmite AP.

Acesta a explicat că decizia va aduce la buget până la 5,5 miliarde zloţi (1,8 miliarde dolari) pe an. Unele alimente vor fi scutite de majorarea TVA, pentru a proteja polonezii cu venituri scăzute.

În 2009, deficitul bugetar al Poloniei a fost de 7,1% din PIB iar pentru ca ţara să adopte euro deficitul trebuie redus la 3% din PIB. Planurile guvernului de reducere a deficitului au nevoie de aprobarea Parlamentului.

Polonia intenţionează în continuare să obţină anul viitor şapte miliarde zloţi (2,3 miliarde dolari) din vânzarea de active şi nu intenţionează să renunţe la participaţiile deţinute la PKO Bank Polski SA şi PZU SA în 2011, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului de Finanţe, Maciej Wewior.

Conform unor surse anonime citate pe site-ului ziarului “Rzeczpospolita”, guvernul de la Varşovia, care deţine 41% din banca poloneză PKO, şi-ar putea reduce participaţia la 25% anul viitor, pentru a majora sumele obţinute din vânzarea de active. Ziarul susţine că Polonia intenţionează să obţină 25 miliarde zloţi din vânzarea de active.

“Nu ne-am schimbat planurile privind vânzarea de active iar lista companiile ce urmează să fie privatizate a fost făcută public”, a declarat Maciej Wewior. El a adăugat că PKO sau PZU nu sunt incluse în lista companiilor ce urmează să fie privatizate.