Poliţiştii de frontieră se aflau în misiune FRONTEX în cadrul Operaţiunii Maritime Comune “EPN Poseidon Sea”, a informat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Astfel, pe 25 aprilie, la ora 02.00, echipajul navei MAI 1102 a observat, cu ajutorul aparaturii de la bordul navei, o ambarcaţiune gonflabilă de mici dimensiuni, supraîncărcată cu persoane, care se îndrepta dinspre Turcia către apele teritoriale ale Greciei, a precizat sursa citată. 

“Imediat, poliţiştii de frontieră de pe nava Poliţiei de Frontieră Române au acţionat, respectând procedurile legale internaţionale specifice în aceste cazuri, pentru salvarea persoanelor din ambarcaţiune, care se aflau în pericol de scufundare în Marea Egee. După evaluarea situaţiei la faţa locului şi având în vedere supraaglomerarea ambarcaţiunii şi riscul de a se scufunda, poliţiştii de frontieră români au început acţiunea de salvare. La bordul navei au fost transbordate 38 de persoane, 11 bărbaţi, 10 femei şi 17 copii, care au declarat că provin din Siria, Irak şi Kuweit”, a precizat IGPF. 

Poliţiştii de frontieră au oferit asistenţa necesară, iar câteva ore mai târziu, toate persoanele au fost debarcate în siguranţă în Portul Chios şi predate autorităţilor elene, pentru efectuarea procedurilor specifice (asistenţă medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.). 

De la începutul detaşării în Grecia (ianuarie 2017), poliţiştii de frontieră români de pe nava Gărzii de Coastă au salvat, individual şi în cooperare cu echipajele celorlalte nave aparţinând statelor membre ale U.E., detaşate de Agenţia Frontex în Grecia, 704 persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene. 

Timp de patru luni, începând cu 1 ianuarie, nava maritimă de patrulare MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă, cu un echipaj de 23 de poliţişti de frontieră la bord, desfăşoară, în cadrul Operaţiunii Comune “EPN Poseidon Sea”, misiuni de supraveghere (patrulare, cercetare, căutare şi salvare) la frontierele maritime externe ale Uniunii Europene, în Marea Egee, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune. 

De asemenea, în cadrul aceleiaşi operaţiuni comune, Poliţia de Frontieră a detaşat în cadrul Centrului Internaţional de Coordonare – I.C.C. din Atena doi ofiţeri de legătură, care menţin permanent legătura între nava maritimă detaşată de P.F.R. pe teritoriul Greciei şi Centrul Operaţional de Coordonare al I.G.P.F, precum şi între nava maritimă şi reprezentanţii Sectorului Operaţiuni Maritime din cadrul Agenţiei FRONTEX. (Sursa: Agerpres)