Săptămâna trecută, echipele mixte care desfășoară controale în incinta aeroporturilor din România au descoperit mai mulți cetățeni care încercau să părăsească țara fără a îndeplini condițiile legale necesare, transmite Poliția de Frontieră.

Printre aceștia se aflau minori neînsoțiți, persoane fără documente justificative, dar și cetățeni cu documente anulate. Poliția de Frontieră a intervenit prompt, întrerupând călătoriile acestora și aplicând măsurile legale corespunzătoare.

Poliția de Frontieră, controale în contextul integrării în spațiul Schengen

După integrarea în Spațiul Schengen pentru frontierele aeriene și maritime, Poliția de Frontieră, împreună cu alte autorități, desfășoară acțiuni polițienești punctuale și inopinate în aeroporturi și porturi.

Scopul acestor acțiuni este verificarea identității și situației legale a persoanelor. De asemenea, vizează prevenirea și combaterea faptelor ilegale. Acțiunile se desfășoară în colaborare cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie.

Pentru a asigura operativitatea controalelor, sunt utilizate dispozitive mobile care folosesc aplicația eDAC. Aceasta este conectată la bazele de date relevante ale autorităților române și ale celor din spațiul Schengen, facilitând verificarea rapidă a documentelor de călătorie și stabilirea valabilității condițiilor de călătorie. În săptămâna 17-23 iunie 2024, polițiștii de frontieră au efectuat peste 33.000 de verificări prin aplicația eDAC.

air schengen aeroportul otopeni
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Minori neînsoțiți la Aeroportul Craiova și Henri Coandă

Pe 19 iunie 2024, o patrulă mixtă a verificat un tânăr la Aeroportul Craiova care intenționa să călătorească spre Roma. Acesta era neînsoțit și nu avea 16 ani împliniți, motiv pentru care călătoria i-a fost întreruptă și a fost condus în zona publică unde se aflau părinții săi.

O situație similară a fost întâlnită pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, unde un minor neînsoțit a fost depistat în apropierea unei porți de îmbarcare pentru o cursă spre Frankfurt. Și în acest caz, minorului nu i-a fost permisă ieșirea din țară și a fost însoțit la părinții săi aflați în zona publică.

Verificări la Aeroportul Iași. Documente anulate la Aeroportul Henri Coandă București

La Aeroportul Iași, polițiștii de frontieră au verificat o femeie care călătorea cu fiica sa minoră spre Charleroi, Belgia. Mama nu deținea documente justificative pentru a ieși din țară împreună cu minorul, astfel călătoria lor a fost întreruptă.

Pe 22 iunie 2024, trei cetățeni români intenționau să călătorească spre Hamburg și Roma. Verificările au relevat că documentele prezentate erau anulate. Poliția de Frontieră a reținut actele. Deoarece persoanele nu dețineau alte documente de călătorie valabile, nu li s-a permis ieșirea din țară.

Află aici mai multe detalii referitoare la regulile ce trebuie respectate de părinții care merg împreună cu copiii în afara graniţelor ţării.