Poliția de Frontieră avertizează: Testele Covid-19 false încep deja să devină o problemă. Vameșii bulgari i-au sesizat pe cei români.

Mai mulți români sunt cercetați penal după ce au prezentat autorităţilor competente teste PCR false cu rezultate negative.

Poliția de Frontieră a indentificat mai multe falsuri

Cinci cetăţeni români sunt cercetaţi penal după ce au încercat să iasă din România, prin PTF Giurgiu, pentru a călători în Bulgaria cu teste COVID-19 false.

“În Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier s-au prezentat pe sensul de ieşire din ţară, la intervale diferite de timp, cinci cetăţeni români, care au prezentat autorităţilor competente teste PCR cu rezultate negative pentru detecţia infecţiei cu virusul SARS-COV-2, pentru a li se permite intrarea în Bulgaria.

Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea testelor, la solicitarea autorităţilor bulgare, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări suplimentare, constatând că patru din cele cinci teste prezentate nu au fost eliberate de clinicile menţionate în documente, acestea fiind false”, se arată într-un comunicat de presă emis vineri de ITPF Giurgiu.

Ca urmare a celor constate, trei dintre cetăţenii români sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi complicitate la fals material în înscrisuri sub semnătură privată, iar ceilalţi doi pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Au renunţat la continuarea călătoriei

Persoanele în cauză au renunţat la continuarea călătoriei, urmând ca la finalizarea verificărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe – MAE, în Bulgaria situația de urgență epidemiologică a fost prelungită până la data de 30 aprilie 2021.

Pin urmare, începând cu data de 29 ianuarie 2021 și până la data de 30 aprilie 2021, toate persoanele (inclusiv cetățenii români) care doresc să călătorească în Republica Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul acestui stat cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de identitate cu care călătorește), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR) și rezultatul negativ (negative).

Cum se poate intra în Bulgaria

Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, menționată anterior, următoarele categorii de persoane: șoferii de autobuz, angajați în transportul internațional de pasageri; șoferii autocamioanelor care efectuează transport internațional de mărfuri; membrii echipajelor navale; membrii echipajelor aeriene care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Republicii Bulgaria și personalul tehnic asimilat; lucrătorii transfrontalieri; elevii și studenții care trăiesc în Republica Grecia, Republica Turcia, Republica Serbia, Republica Macedonia de Nord și România și care călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Republica Bulgaria în scopuri educaționale, precum și elevii și studenții care locuiesc în Republica Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Republica Grecia, Republica Turcia, Republica Serbia, Republica Macedonia de Nord și România în scopuri educaționale; persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria.

Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Bulgaria și care nu se încadrează în excepțiile de la măsura obligatorie a prezentării testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 pot intra pe teritoriul Republicii Bulgaria numai prin anumite puncte de trecere a frontierei (dinspre România, numai prin punctele de trecere a frontierei de la Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin și Vama Veche-Durankulak, Turnu Măgurele–Nicopole și Bechet-Oriahovo – acest ultim punct fiind deschis în prezent doar traficului de marfă); lista completă a acestor puncte de trecere a frontierei poate fi consultată pe site-ul MAE.