Preţuri mai mici la Casco sau garanţii mai mari la poliţele de viaţă. Acestea sunt „ingredientele“ cu care asigurătorii încearcă să menţină treaz interesul clienţilor într-o perioadă dificilă.

Două companii de asigurare, Astra Asigurări şi Generali, au lansat recent poliţele Casco destinate maşinilor vechi, la care practică preţuri mai mici decât la produsele standard. La Astra, această asigurare facultativă este cu 50% mai ieftină decât cea standard, în timp ce la Generali, tariful scade cu 30%.

Preţurile mai mici nu apar în urma acoperirii unei palete mai restrânse a riscurilor asigurate, ci printr-o dimensionare diferită a nivelului despăgubirilor plătite pentru piesele de schimb. „De exemplu, o piesă de schimb nouă costă cinci lei. Dar maşina este veche de cinci ani, iar eu nu îi mai plătesc cinci lei, ci jumătate”, explică directorul pe asigurări generale al Astra, Tudor Mihai.

Valoarea despăgubirii pentru piesele avariate ale unei maşini vechi se calculează prin aplicarea coeficientului de uzură a autovehiculului la valoarea piesei noi. Coeficienţii de uzură sunt determinaţi de vechimea maşinii, iar valoarea acestora este menţioantă în poliţele de asigurare. Clienţii care nu vor să scoată bani din buzunar pentru repararea maşinii pot înlocui piesele stricate cu unele second-hand. În schimb, se achită integral manopera pentru schimbarea acestora.

Poliţele auto facultative generează un sfert din încasările pe segmentul asigurărilor generale. Acelaşi nivel de venituri este generat şi de asigurările obligatorii RCA. La acestea, companiile au mărit tarifele, dar pentru anumite categorii de clienţi practică reduceri.

De exemplu, Generali reduce cu 15% tariful asigurării obligatorii de răspun­de­re civilă RCA pentru proprietarii care au copii minori. Mai multe companii acordă reduceri clienţilor care au cumpărat de la ele şi asigurarea facultativă Casco.

În competiţie cu depozitele

163-31799-32_polita_viata.jpgÎn acest an, asigurările de via­ţă s-au remarcat prin randamentele mari garantate: până la 15%. Un astfel de randament este oferit de Generali la un produs care combină caracteristicile unui depozit cu cele ale unei asigurări de viaţă cu acoperire doar pentru riscul de deces.

„În caz de deces din orice cauză se plăteşte dublul sumei asigurate la maturitate”, spune directorul pe asigurări de viaţă al Generali, Ovidiu Racoveanu. Compania plăteşte randamentul de 15% pe an numai în cazul sumelor „depuse“până pe 12 iulie a.c., ulterior asigurând un randament de 13%. Cei care vor să beneficieze de astfel de randamente trebuie să depună minimum 1.000 de lei. Primul pas în această direcţie a fost făcut de Eureko, care a lansat asigurarea de viaţă cu randament garantat de 12%.  Anul viitor, randamentul garantat s-ar putea plasa în intervalul 7%-10%, potrivit directorului de investitii, Radu Crăciun.

Asigurări auto

50% poate fi reducerea obţinută de un asigurat care cumpără o poliţă facultativă Casco destinată autovehiculelor vechi

Asigurări de viaţă

15% este randamentul garantat oferit de Generali la asigurarea Cash Protect până pe 12 iulie. Pentru poliţe încheiate după această dată, randamentul scade la 13%