Experții nu au vești bune nici pentru anul viitor. Ei avertizează că 2023 va fi un an dificil pentru economia mondială, invocând „o serie de crize”, potrivit TrtWorld.

Acest an trebuia să fie anul revenirii economiei mondiale, după pandemia de Covid. În schimb, 2022 a fost un an marcat de război, inflație record și dezastre legate de climă.

A fost un an al „poli-crizei”

A fost un an al „poli-crizei”, termen popularizat de istoricul Adam Tooze. „Numărul crizelor a crescut chiar de la începutul secolului”, spune Roel Beetsma, profesor de macroeconomie la Universitatea din Amsterdam.

„De la cel de-al Doilea Război Mondial nu am mai văzut o situație atât de complicată”, a declarat el pentru AFP.

Invadarea Ucrainei a dus la creșterea prețurilor la energie și alimente

După criza economică indusă de Covid, prețurile de consum au început să crească din 2021, în timp ce țările au ieșit din blocaje sau alte restricții. Băncile centrale au insistat că inflația mare va fi temporară, pe măsură ce economiile vor reveni la normal.

Dar invadarea Ucrainei de către Rusia, la sfârșitul lunii februarie, a dus la creșterea prețurilor la energie și alimente. Multe țări se confruntă acum cu crize ale costului vieții, deoarece salariile nu țin pasul cu inflația, forțând gospodăriile să facă alegeri dificile în ceea ce privește cheltuielile.

„Totul s-a scumpit, de la smântână, la vin, și până la energie electrică”, spune Nicole Eisermann, care vinde produse în Târgul de Crăciun din Frankfurt.

Criza a lovit năprasnic Europa

În Uniunea Europeană, 674 de miliarde de euro au fost alocate până acum pentru a proteja consumatorii de prețurile ridicate la energie, potrivit think tank-ului Bruegel. Germania, cea mai mare economie a Europei și cea mai dependentă de aprovizionarea cu gaz rusesc, reprezintă 264 de miliarde de euro din acest total.

Un neamț din doi spune că acum dă bani doar pentru articole esențiale, potrivit unui sondaj al companiei de consultanță EY.

Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat că inflația din zona euro nu a atins încă vârful și a dat un semnal clar că BCE își va menține politica de înăsprire monetară.

Catastrofele naturale au provocat pierderi economice uriașe

Economiștii se așteaptă ca Germania și o altă economie importantă din zona euro, Italia, să plonjeze în recesiune. Economia Marii Britanii este deja în scădere. Agenția de rating S&P Global prevede o stagnare pentru zona euro în 2023.

Catastrofele naturale au provocat pierderi economice de 268 de miliarde de dolari până acum, potrivit gigantului Swiss Re.  Inundațiile din Pakistan au produs pagube de 30 de miliarde de dolari și pierderi economice majore în acest an.