Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, vineri, la Petroşani, că proiectul telegondolei din Parâng va beneficia de fonduri pentru a fi realizat, acesta fiind cuprins în bugetul pe 2009 şi va fi pus în execuţie

Pogea a afirmat că proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din masivul Parâng, cel care prevede şi construirea telegondolei care să facă legătura între Petroşani şi munte şi care a fost amânat, va fi finalizat. El a spus că Parângul ar putea deveni una dintre cele mai importante staţiuni din România, pentru ca turiştii să nu mai aleagă, în sezonul rece, staţiunile din afara ţării.

Pogea se vede venind la ski din Austria la Petroşani

„A fost prea multă discuţie în Valea Jiului, legat de turism. Chiar cred în acest aspect şi în pachetul general turistic Valea Jiului şi această telegondolă despre care discutăm, o să vedeţi că indiferent de cine va fi sau nu va fi la guvernare, ea o să prindă contur. Această sumă de 80 de milioane (euro-n.red) şi în general această zonă de schi poate şi credem noi că va deveni una dintre cele mai importante din România. Spuneam colegilor, nu cred că este normal să mergem 30-40.000 de români, şi eu merg la schi mereu, în Austria, când în această zonă poate fi făcut acest lucru”, a declarat Gheorghe Pogea.

Banii vor veni „indiferent” de cine va veni la putere

Potrivit sursei citate, în acest moment, din discuţiile pe care le-a avut cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, „sunt probleme legate doar de procedură”.

Pogea a afirmat că finanţarea acestui proiect va continua, indiferent cine se va afla la guvernare.

„Ceea ce vreau să spun este că în niciun caz nu se mai poate pune problema resurselor, pentru că, nu numai pentru această zonă, tot ce a fost bugetat în bugetul general consolidat al anului 2009 veţi vedea că va fi pus în aplicaţie, în execuţie. Asta pentru că, în ciuda crizei, am avut grijă să ne dimensionăm resursele astfel încât să nu ne angajăm la lucruri pe care nu le putem onora”, a spus Gheorghe Pogea.

Staţiune de interes naţional

În urmă cu aproximativ o lună, în România s-a constituit o nouă staţiune de interes naţional, aceasta fiind Parâng-Petroşani.

În luna mai, Primăria Petroşani a publicat un anunţ de intenţie pentru organizarea unei licitaţii privind dezvoltarea domeniului schiabil în zona Parâng, proiect în valoare de circa 80 de milioane de euro, dintre care 72,8 milioane de euro asigurate de Guvern prin Ministerul Turismului.

„Este vorba despre amenajarea unui domeniu schiabil în zona Parâng, care va cuprinde 30 de kilometri de pârtii de ski, o telegondolă cu o lungime de 8,2 kilometri, care va lega oraşul de Cota 1.600, un lac artificial şi nouă instalaţii de transport pe cablu, gen telescaun”, declara, în luna mai, Tiberiu Iacob-Ritzi, primarul oraşului Petroşani şi soţul fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.

El adăuga atunci că lucrările de construcţie ar putea începe în primăvara anului viitor şi vor dura circa patru ani.

SURSA:Mediafax