Într-o discuție purtată în cadrul emisiunii de la DC News, Sorin Grindeanu a explicat motivul pentru care propunerile României  pentru Bruxelles se reîntorc constant la București.

Acesta speră ca în final, coaliția de guvernare să înțeleagă ce dorește, e fapt Uniunea Europeană, pentru ca planul să fie aprobat în totalitate. El a mai adăugat că i se pare anormal faptul că acest PNRR este ținut ascuns în contextul în care se deferă la toți românii.

“Noi am informat toate aceste aspecte și prin europarlamentarii noștri, și prin discuții pe care le-am avut cu comisarii de la Bruxelles și am spus inclusiv aceste lucruri, lucruri pe care, dincolo de familia politică din care faci parte, sunt greu acceptate. De aici și retrimiterea constantă a propunerilor care vin dinspre București.

Eu cred că într-un final, au înțeles liberalii și USR-iștii, și PLUS-ul care e filosofia și ce doresc cei de la Bruxelles, astfel încât la final să avem un PNRR aprobat. E anormal să ții ascuns ceva ce se referă până la urmă la toți românii!”, a declarat Sorin Grindeanu, în exclusivitate pentru DC NEWS.

Ce vrea să facă, de fapt, Guvernul

Jurnalistul Răzvan Dumitrescu a adus în discuție și subiectul pensiilor. El amintește că ministru fondurilor europene a promis o reformă majoră a pensiilor, însă nimeni nu a explicat cum va fi făcut acest lucru.

În acest context, social democratul susține că propunerile transmise de ministrul fondurilor europene sunt anormale, în condițiile în care nimeni nu înțelege ce vrea să facă într-adevăr Guvernul.

El a mai adăugat că este vorba despre niște bani împrumutați, pe care românii îi vor plăti înapoi, motiv pentru care nu înțelege de ce acest PNRR este atât de ascuns.

Sorin Grindeanu susține că este vorba despre o anumită aroganță, în condițiile în care este vorba despre niște bani care aparițin tuturor românilor.

“Tocmai asta e problema de fond. Toate aceste concepte pe care Ghinea ni le transmite… e anormal. Într-un final e anormal să existe această întrebare. Ce vor să facă? Noi trebuia să știm ce vor să facă, pentru că vorbim de niște bani pe care nu-i plătește Ghinea înapoi, și nici Cîțu. Sunt împrumuturi mare parte a acestei sume pe care o să le plătim toți românii înapoi.

Atunci de unde atâta secretomanie? De unde atâta aroganță? E anormal să nu existe această transparență când vorbim de o sumă imensă de aproape 30 de miliarde de euro și care poate să marcheze viitorul nostru pe câțiva ani de acum în colo. A tuturor românilor! Nu doar a celor care se află acum în zona guvernamentală”, a completat Sorin Grindeanu.

Cum va afecta PNRR pensiile românilor

În ceea ce privește impactul PNRR asupra pensiilor, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a declarat că există un deadline în ceea ce privește reforma pensiilor, care presupune ca legea să fie trimisă în Parlament anul acesta şi nişte elemente care presupun o indexare a pensiilor clară, bazată pe obiective statistice.

Totodată, el mai adăugat că există confirmări de la Bruxelles că România poate primi toate cele 29,2 miliarde de euro din PNRR. Ministrul a mai menționat că reducerea pensiilor speciale este și ea pe listă, însă totul se va realiza în limita pe care o permite CCR.

“Avem confirmări că suntem pe drumul cel bun. Au fost trei obiective majore ale vizitei de la Bruxelles. Primul, să clarificăm şi să agreăm reformele importante cu Comisia Europeană. Al doilea, să stabilim că România va cere toate cele 29,2 miliarde de euro şi al treilea, să stabilim componentele cele mai avansate şi ce mai este de făcut la componentele unde mai este de lucru

România se angajează să aibă o politică sustenabilă matură referitoare la pensii. De asemenea, reducerea pensiilor speciale în limitele în care ne permite CCR. Acest guvern îşi asumă o reformă serioasă a pensiilor speciale”, a mai spus Cristian Ghinea.