Modificarea a fost votată de 176 de deputaţi, 88 au votat împotrivă, iar trei s-au abţinut, transmite Agerpres.

Amendamentul, asumat miercuri de deputatul UDMR Marton Arpad, alături de preşedintele Comisiei de regulament, deputatul PSD Eugen Nicolicea, şi care modifică articolul 120 din Regulament, reia sensul unei modificări respinse luni, după ce Arpad a renunţat atunci să şi-o asume şi s-a abţinut la vot. 

Amendamentul reia într-o altă formă o propunere de modificare a regulamentului iniţiată de social-democratul Florin Iordache, împreună cu doi deputaţi PSD şi ALDE, care a fost adoptat miercuri cu patru voturi contra trei. 

Conform acestuia, după ce timpul de dezbatere stabilit în funcţie de complexitatea raportului a fost epuizat, discuţiile se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre aceste amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul dintre amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială". 

Votul final a avut loc pe fundalul unor fluierături din partea opoziţiei. 

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a susţinut că votul "acestei majorităţi nocive PSD-ALDE-UDMR pune capăt unei democraţii în instituţia care reprezintă baza dezbaterii şi exprimării libere". 

"Aţi intrat cu buldozerul peste drepturi fundamentale – dreptul la libera exprimare, dreptul individului de a vota în cunoştinţă de cauză, astăzi PSD – ALDE şi UDMR au creat cadrul pentru ca un grup de interese cu comportament infracţional să decidă în Camera Deputaţilor după bunul plac pentru a-şi salva pielea de propriile dosare in faţa justiţiei Să vă fire ruşine!", a spus Turcan. 

Deputatul USR Stelian Ion a atras atenţia că nu există oficial forma scrisă a amendamentului. 

Modificarea regulamentului a fost criticată de parlamentarii PMP, PNL şi USR, iar deputatul PNL Gabriel Andronache a anunţat, de la tribună, că liberalii vor ataca modificarea la Curtea Constituţională. 

"Opoziţia va exista doar ca decor, ăsta este finalul acţiunii dumneavoastră de astăzi. (…) Luaţi dreptul opoziţiei să îşi mai voteze amendamentele. (…) Noi considerăm că este neregulamentar modul prin care s-a dezbătut acest proiect de hotărâre. Încălcaţi cel puţin două, trei decizii ale Curţii Constituţionale, între care decizia Curţii 209 în care spune foarte clar ca opoziţia se exprimă şi puterea are obligaţia să asigure toate mijloacele prin care opoziţia se exprimă şi abia după aceea să decidă. În mod evident, acest proiect de hotărâre îl vom ataca la CCR", a spus Andronache. 

Deputatul USR Cătălin Drulă a contestat la rândul său oportunitatea adoptării modificării regulamentului Camerei. "V-a pus Dragnea să staţi aici 11 ore, săptămâna trecută, să-i treceţi bugetul şi legile Justiţiei, v-a încurcat procedura şi, ca orice oameni politici rudimentari, daţi în cap procedurii", a spus Drulă, care a fost întrerupt de preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase. 

Mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei au acuzat o înţelegere între PSD şi UDMR, în timp ce deputatul UDMR Odon Szabo a dezminţit că ar exista nişte negocieri dintre PSD şi UDMR. "Nu s-a negociat. (…) Nu încercaţi să loviţi în PSD cu naţionalism. (…) Nu ne jigniţi", a spus Szabo. 

Conform unei alte prevederi adoptate de deputaţi, membrii comisiei pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcţia, situaţie în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, alegerea candidatului urmând procedura prevăzută de prevederile din regulament (alin 4).