Compania Plaza Centers a anuntat ca a investit, pana in acest moment, peste 200 milioane de euro in cele opt proiecte pe care le are in dezvoltare pe piata din Romania.

Compania a intrat pe piata romaneasca la finele anului 2006 si pana in acest moment a initiat opt proiecte de real estate, estimand o investitie de 2 miliarde euro in patru ani. Cele opt proiecte sunt situate in Bucuresti (Dambovita Center), Constanta, Hunedoara, Iasi, Miercurea Ciuc, Slatina, Targu Mures si Timisoara.

„Piata imobiliara din Romania este in plin proces de maturizare, si credem ca dezvoltarile imobiliare pot reprezenta in continuare o afacere de succes pentru un dezvoltator serios. Avem experienta si dorinta de a realiza proiecte imobiliare de calitate in Romania, iar strategia noastra este de a ne dubla prezenta aici in viitorul apropiat” a declarat Mordechay Zisser, presedintele Grupului Europe Israel, din care face parte compania Plaza Centers. Acesta a mai spus ca are in plan sa investeasca inca 2 miliarde de euro pe piata locala in urmatorii trei ani.

In acest moment Plaza Centers continua lucrarile de constructie pentru centrul comercial Csiki Plaza din Miercurea Ciuc, proiect ce va absorbi o investitie de 25 de milioane de euro. Csiki Plaza va dispune de o suprafata inchiriabila de 14.000 de metri patrati si va gazdui 70 de magazine, printre care un supermarket, magazine de moda, restaurante si produse electrocasnice.

Mall-ul din Hunedoara, dezvoltat printr-o investitie de 38 milioane de euro, va avea o suprafata inchiriabila de 18.000 de metri patrati, iar compania estimeaza ca va fi inaugurat la finele anului 2007.

In Targu Mures Plaza Centers va investi 80 milioane de euro intr-un centru comercial, terenul fiind achizitionat in urma cu cateva luni. Aici, compania intentioneaza sa construiasca si spatii de birouri.

Compania a achizitionat recent si un teren in Constanta si analizeaza oportunitatea de a dezvolta aici un centru comercial. Plaza Centers va realiza investitii importante si in Timisoara si Iasi, 135 de milioane de euro pentru un centru comercial in Timisoara si 150 de milioane euro pentru un proiect in Iasi ce cuprinde spatii comerciale si birouri. In Slatina compania dezvolta Slatina Plaza cu o suprafata inchiriabila de 17.000 metri patrati, cu o investitie de 40 milioane de euro.

Pentru Dambovita Center, din Capitala, cel mai important proiect Plaza Centers din Europa Centrala si de Est, compania va aloca aproximativ 1 miliard de euro.

Plaza Centers si-a inceput activitatea in anul 1996, in Ungaria, unde a construit primul centru comercial la standarde occidentale din tara, ulterior extinzand acest concept in zona Europei Centrale si de Est, in tari precum: Polonia, Cehia, Letonia, Grecia, Serbia, Bulgaria, Romania, Rusia, Ucraina. De curand, Plaza Centers si-a extins activitatea si in India, unde va dezvolta trei proiecte de mare anvergura.

Incepand cu luna noiembrie 2006, actiunile Plaza Centers sunt tranzactionate la categoria intai a bursei din Londra (LSE). Plaza Centers este o subsidiara a Elbit Medical Imaging Ltd (EMI), o companie israeliana cotata atat pe bursa din Tel Aviv, cat si pe NASDAQ. La randul sau, EMI face parte din grupul Europe Israel.