Gruparea Mujahedinii Poporului din Iran, cunoscută şi sub numele de PMOI sau MEK – a fost un grup militant de stânga înainte de revoluţia islamică din Iran şi răsturnarea lui Shah în 1979. Acum este o entitate politică exilată, aflată în vecinătatea Irakului, a cărei misiune declarată este de a răsturna regimul liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

În ultima vreme, numeroşi politicieni americani, liberali şi conservatori deopotrivă, insistă în favoarea îndepărtării grupării MEK de pe lista organizaţiilor teroriste a Departamentului de Stat. În practică, actualul statut le interzice cetăţenilor şi companiilor americane să ofere bani sau să facă afaceri cu gruparea MEK. Argumentul cel mai solid adus în sprijinul acestei solicitări este că MEK s-a reformat într-o organizaţie democratică şi nu mai reprezintă o ameninţare la adresa intereselor americane.

Tom Ridge, fostul director pentru Securitatea Internă, Rudolph Giuliani, fostul primar al New York-ului şi generalul Wesley Clark fostul comandant al NATO, se află printre cei care au participat la evenimente sau au scris articole în care sprijineau scoaterea MEK de pe lista teroriştilor.

În acest context, a apărut inevitabila întrebare dacă nu cumva gruparea MEK este plătită pentru a face treaba murdară a Statelor Unite şi a Israelului, adică să destabilizeze programul nuclear al Iranului, scrie IBTimes.

"Plecând de la premisa că duşmanul duşmanului meu îmi este prieten, finanţarea, armarea sau antrenarea MEK este un instrument strategic important pentru Israel şi SUA. Membrii MEK sunt priviţi ca fiind agenţi de nepreţuit pentru agenţiile de spionaj israeliene şi americane, Mossad si CIA, deoarece aceştia pot lucra sub acoperire în interiorul Iranului şi pot duce la îndeplinire misiuni discrete. Mai mult ca sigur MEK este deja implicată activ în sabotarea, directă sau indirectă, a programului nuclear iranian", a declarat Dilshod Achilov, profesor în politica Orientului Mijlociu, de la Universitatea Tennessee.
MEK, legată de uciderea unor oameni de ştiinţă iranieni

În ceea ce experţii numesc cel mai probabil scenariu, MEK a jucat un rol-cheie în asasinarea a patru oameni de ştiinţă iranieni din domeniul nuclear.  În februarie, doi oficiali anonimi ai Pentagonului au declarat pentru NBC News că agenţia israeliană Mossad a finanţat gruparea MEK timp de cel puţin cinci ani şi i-a antrenat pe operatorii grupului pentru a asasina oameni de ştiinţă nucleară. Oficiali americani au confirmat că administraţia Obama este conştientă de aceasta campanie de asasinări, dar nu are nicio legătură cu relaţia dintre Israel şi MEK.

"MEK este un pistol de închiriat", spune Trita Parsi, fondator al Consiliului Naţional american iranian. "Ei continuă să existe atâta timp cât au un patron care-i plăteşte pentru ceea ce fac ei cel mai bine… iar acea dorinţă pare să nu lipsească din Israel. Vor face aproape orice li se cere. Nu cu mult timp în urmă, această organizaţie lucra pentru Saddam Hussein", a adăugat Parsi.

Reprezentantul guvernului iranian, Mohammed Javad Larijani, a spus că "Israelul nu are acces direct la societatea iraniană, dar mujahedinii, fiind iranieni şi făcând parte din societatea iraniană, au mai multe contacte. Eu cred că Israelul şi MEK lucrează mână-n mână şi avem documente concrete în acest sens".

De cealaltă parte, însă, atât Israelul, cât şi gruparea MEK, neagă orice implicare în asasinarea oamenilor de ştiinţă iranieni.
CIA finanţează teroriştii MEK prin intermediul Israelului

Cu toate acestea, Richard Silverstein, un jurnalist în Orientul Mijlociu cu surse din comunitatea serviciilor de informaţii israeliene, susţine că relaţiile Mossad-ul cu gruparea MEK este unul dintre "cele mai păstrate secrete ale războiului dintre Israel şi Iran". "Este foarte cunoscut în cercurile serviciilor de informaţii că israelienii folosesc membrii MEK pentru diverse acte de spionaj şi terorism, inclusiv asasinarea de oameni de ştiinţă şi plasarea de bombe la instalaţiile militare", afirmă Silverstein.

Potrivit jurnalistului, presupusa relaţie Mossad-MEK este direct legată de strategia CIA privind Iranul, care direcţionează bani grupării MEK prin intermediul Mossad. Drept exemplu, Silverstein aminteşte de cele 400 de milioane de dolari alocate de către preşedintele George W. Bush în 2007 pentru CIA şi operaţiunile Forţelor Speciale de a submina programul nuclear al Iranului şi conducerea acestuia.

"Nivelul sofisticat al atacurilor sugerează că autorii sunt bine echipaţi, bine informaţi şi, prin urmare, că nu au acţionează singuri", sune Achilov.
Parteneriatul cu MEK se va întoarce împotriva Statelor Unite

Câţiva experţi, însă, consideră periculoasă asocierea SUA cu MEK. "Ei îşi urmăresc întotdeauna propriul interes", spune Masoud Banisadr, un fost purtător de cuvânt american pentru MEK. Banisadr a părăsit grupul în 1996 sau, aşa cum se exprimă, a "scăpat". El spune despre grupare că este mai mult un cult periculos decât o organizaţie teroristă şi se teme că Statele Unite vor ajunge că aibă de suferit de pe urma parteneriatului cu MEK.

"Ei s-ar putea dovedi utili în anumite situaţii, dar, ca întreg, nu sunt loiali faţă de niciun principiu, normă sau etică. La fel ca şi al-Qaeda, nu pot fi de încredere", a atras atenţia Banisadr. Însă având în vedere cât de periculos şi sensibil ar putea fi un eventual atac direct al israelienilor sau americanilor asupra Iranului, semnalul de alarmă tras de Banisadr ar putea fi ignorat cu uşurinţă. "Bună sau rea, gruparea MEK s-ar putea dovedi cea mai bună opţiune a Occidentului pentru evitarea unui război", conchide IBTimes.