Evocând unele din proiectele ambiţioase ale premierului rus în acest sens, experţii subliniază în primul rând intenţia făcută publică de Putin în luna iulie a.c. cu privire la crearea unei Uniuni economice euroasiatice până în 2013, cu perspectiva de a începe în viitor discuţiile privind comerţul liber cu UE.

Care sunt semnele

De data aceasta Putin ar putea reuşi, spre deosebire de câteva încercări anterioare, apreciază la rândul său The Financial Times, care reaminteşte că, din 2001, în fostul spaţiu ex-sovietic funcţionează deja Comunitatea Economică Euroasiatică (EurAsEC), dar care, în opinia sa, nu este decât o "organizaţie pe hârtie".

Din 2009, Putin încearcă o integrare mai profundă cu doi din cei şase membri ai EurAsEC. Între Rusia, Belarus şi Kazahstan a fost abolit deja controlul vamal şi privind transporturile, iar de la 1 ianuarie 2012 va începe să funcţioneze şi un Spaţiu Economic Unic, cu libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor şi capitalului pe un teritoriu locuit de 165 milioane de oameni – 60% din populaţia fostei Uniuni Sovietice.

Toate acestea, după cum notează FT, va aduce participanţilor mai multe beneficii: va contribui la restabilirea legăturilor pe orizontală cu întreprinderile industriale, care s-au pierdut odată cu destrămarea URSS; va elimina barierele în calea comerţului şi chiar ar putea contribui la limitarea influenţei Chinei în regiune. Acest ultim obiectiv, Rusia l-ar putea obţine prin relaţii mai strânse economice şi comerciale cu Kazahstanul, care are economia cea mai de succes dintre toate cele cinci ex-republici sovietice din Asia Centrală. Mai ales că relaţii economice mai strânse cu Rusia au arătat că şi-ar dori Kârgâzstanul şi Tadjikistanul.

Persoanele care îl cunosc bine pe premierul rus spun că, pentru o ‘fericire deplină’, Putin şi-ar dori Ucraina printre ţările membre ale Uniunii vamale menţionate. Aceasta din urmă însă nu a manifestat nicio grabă în acest sens. Cu o populaţie de 45 milioane de persoane, în cazul în care Ucraina se va decide să adere la uniunea respectivă, blocul constituit din fostele republici sovietice va reprezenta trei sferturi din fosta Uniune Sovietică.

Putin, declarații ambigue

Dezvăluindu-şi ambiţiile prezidenţiale, premierul Vladimir Putin detaliază marţi, într-un articol pe care îl publică în ziarul Izvestia, proiectul înfiinţării în spaţiul postsovietic a Uniunii Euroasiatice, considerată deja de unele cancelarii occidentale drept o tentativă de "refacere a Uniunii Sovietice".

În articolul său din Izvestia, Putin apreciază din capul locului ca "naivă" această viziune a Occidentului şi că nici vorbă de "refacerea într-un fel sau altul a fostei Uniuni Sovietice", noua alianţă urmând să fie construită pe valori fundamental diferite, pe alte principii economice şi politice. "Noi propunem un model de asociere supranaţională puternică, capabilă să devină unul din polii lumii moderne şi care să joace, în acelaşi timp, în mod eficient, rolul de verigă între Europa şi dinamica regiune Asia-Pacific", scrie Putin.

Şeful guvernului rus şi-a făcut publice planurile privind crearea Uniunii Euroasiatice încă din luna iulie a.c., în cadrul Forumului de afaceri al Uniunii vamale între Rusia, Kazahstan şi Belarus. El şi-a exprimat atunci speranţa că o declaraţie privind crearea acestei structuri va fi semnată deja în 2012, iar implementarea acestui proiect ambiţios de integrare va începe către 2013.

Conform concepţiei lui Putin, Uniunea Euroasiatică ar trebui să reprezinte un nivel superior de integrare care se produce deja în cadrul Uniunii vamale între Rusia, Kazahstan şi Belarus şi în cadrul Spaţiului economic unic între cele trei state. Acesta din urma va începe să funcţioneze de la 1 ianuarie 2012 şi ar urma să creeze o piaţă uriaşă cuprinzând mai mult de 165 milioane de consumatori.

Evocând Uniunea Euroasiatică, Putin apreciază acest proiect "fără nicio exagerare drept un punct de reper istoric nu doar pentru cele trei ţări, ci şi pentru toate statele din spaţiul postsovietic". Premierul rus scrie că locuitorii din Spaţiul economic unic, unde vor fi ridicate controalele în domeniile migraţiei, vamale, etc., vor putea să-şi aleagă fără restricţie locul de trai, de studiu, de muncă. Oamenii de afaceri vor avea de asemenea dreptul de a-şi alege ţara în care vor dori să deruleze afaceri, având de optat între Rusia, Belarus şi Kazahstan.

În ceea ce priveşte reticenţa "unora dintre vecinii noştri" de a participa la proiectele de integrare în spaţiul postsovietic din cauza că aceasta ar intra în contradicţie cu "opţiunea lor europeană", premierul rus consideră ca "absolut falsă" o astfel de abordare, referindu-se la Ucraina. În acest context, el a subliniat că Uniunea Euroasiatică, la care speră să adere într-o primă etapă Kârgâzstanul şi Tadjikistanul, va deveni parte indispensabilă a Marii Europe, cu valori unice în domeniile libertăţii, democraţiei şi de piaţă.

Replică la Spațiul Schengen

Referitor la precedentul model de cooperare care a fost destinat să salveze legăturile industriale, economice şi de altă natură dintre fostele componente ale URSS – Comunitatea Statelor Independente – primul ministru rus consideră că, "deşi se poate evalua în mod diferit eficienţa CSI, se poate vorbi la nesfârşit despre problemele sale interne, despre aşteptările neîmplinite, este greu totuşi de pus la îndoială faptul că CSI rămâne mecanismul indispensabil de apropiere a poziţiilor şi elaborare a unei viziuni comune în multe probleme-cheie cu care se confruntă regiunea noastră şi produce beneficii vizibile, concrete pentru toţi participanţii".

În perioada crizei financiare globale, care a forţat statele să caute noi resurse pentru creşterea economică, procesele de integrare au primit un impuls suplimentar, iar atenţia s-a concentrat "în principal pe dezvoltarea relaţiilor comerciale şi industriale", indică Putin, amintind că încă de la 1 iulie a fost eliminat controlul vamal pentru mărfuri între Rusia, Kazahstan şi Belarus.

Din 2012, cele trei foste republici sovietice vor aplica "în mod creativ, prevederile acordului Schengen" care funcţionează în UE, la început în cadrul Uniunii vamale între Rusia, Kazahstan şi Belarus, apoi, în cadrul Uniunii Euroasiatice, concluzionează Putin.