"Plângerile împotriva cancelarului s-au dovedit a fi nefondate", a declarat Frauke Kähler, purtătoare de cuvânt a Parchetului din Karlsruhe (sud-vest) – având competenţe în această chestiune – pentru ziarul Mannheimer Morgen.

Simpatizanţi şi militanţi ai AfD reproşează liderei conservatoare că a deschis porţile Germaniei într-un mod necontrolat la peste un milion de migranţi în 2015 şi 2016. 

În campanie pentru cel de-al patrulea mandat de cancelar la alegerile parlamentare din 24 septembrie, Angela Merkel este cu regularitate criticată pe acest subiect în cadrul deplasărilor sale în regiuni din fosta RDG (Republica Democrată Germană), unde AfD se bucură de popularitate. 

La Bitterfeld-Wolfen (est), Merkel a fost puternic contestată marţi seara: "Afară! Afară!". Acest oraş este un fief al AfD, care a obţinut 31,9% din voturi în alegerile regionale de anul trecut. 

Ulterior, la un miting la Brandenburg an der Havel, cancelarul german a fost de asemenea contestată, unii dintre manifestanţi agitând pancarte cu înscrisul "Merkel trebuie să plece!" 

Pe scenă, ea a insistat că "nu prin strigăte, ci discutând" se pot rezolva problemele. 

AfD, în declin în vara anului 2015, a cunoscut o ascensiune în urma sosirii a sute de mii de migranţi, mulţi dintre ei din ţări musulmane. 

Acest partid care flirtează cu extremismul şi xenofobia este creditat cu între 8% şi 9% din intenţiile de vot pentru alegerile legislative, după ce ajunsese la un procent de 15% în 2016.

AGERPRES