Războiul din Ucraina, tot mai aproape de final? Moscova spune clar că NU, negând astfel informațiile vehiculate recent privind un plan de pace secret care ar fi fost propus rușilor de către Statele Unite.

Dmitri Peskov: Donbasul nu este încă pe deplin protejat, așa că operaţiunea militară specială continuă

Noile regiuni ale Rusiei nu sunt încă pe deplin protejate de ameninţări, astfel că operaţiunea militară specială ordonată de Vladimir Putin în Ucraina continuă, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Acesta a infirmat totodată, vineri, informațiile apărute în presa din Elveția, potrivit cărora SUA ar fi propus Federației Ruse un plan secret de pace.

„Donbasul nu este încă pe deplin protejat, aşa că operaţiunea militară specială este în curs de desfăşurare. De fapt, trebuie să protejăm oamenii care locuiesc acolo.

Până în prezent, acest obiectiv nu a fost pe deplin atins. Acest lucru nu a fost încă făcut”, a declarat Dmitri Peskov, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Ȋn schimb, Peninsula Crimeea este în siguranță, a dat asigurări omul lui Putin.

„Securitatea Crimeii este asigurată în mod fiabil”, a răspuns Peskov la întrebarea unui jurnalist.

Moscova și Washingtonul neagă la unison o negociere secretă privind pacea în Ucraina

Cât despre informațiile privind planul de pace negociat în secret între Moscova și Washington, purtătorul de cuvânt al Kremlinului afirmă că totul este o „farsă”.

Dmitri Peskov a respins informaţiile potrivit cărora directorul CIA, William Burns, ar fi venit la Moscova cu o propunere de pace secretă care implica cedarea de către Ucraina a unei cincimi din teritoriul său către Rusia.

Ȋntrebat despre această vizită șefului CIA sau posibila cedare a 20% din teritoriul Ucrainei, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a răspuns sec: „Întregul articol este o farsă.”

Agenția Reuters precizează că informațiile apărute în „Neue Zürcher Zeitung” din Elveția, potrivit cărora William Burns ar fi făcut o călătorie secretă la Moscova în luna ianuarie pentru a prezenta planul în numele Casei Albe, au fost negate și de către oficialii americani.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Consiliului de Securitate Naţională, Sean Davitt, a declarat că informațiile apărute în presa elvețiană „nu corespund realităţii”, scrie Newsweek.

La rândul său, un reprezentant al CIA a declarat, sub protecţia anonimatului, că aceste informaţii sunt „absolut false”.