Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat pe 28 iunie că rezultatele verificărilor în ce priveşte modul în care au fost delegate atribuţiile către organismele intermediare în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) au fost trimise Comisiei Europene.

‘Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii este în situaţia de a putea fi, să spunem, suspendat. Dar la fel de bine acest program poate fi deblocat, pentru că cei de la Comisia Europeană au spus chiar şi ieri că în următoarea perioadă România poate să mai transmită – am făcut asta şi ieri seară, când am trimis o ultimă situaţie a rezultatelor obţinute pe acest program operaţional, cu speranţa că cei de la Comisia Europeană vor analiza şi vor emite totuşi o opinie pozitivă, astfel încât şi cel din urmă program să fie deblocat’, a afirmat ministrul.

El a precizat că au fost transmise CE verificările autorităţii de management pentru POS CCE asupra modului în care s-au delegat anumite atribuţii către organismele intermediare. ‘Era ultima cerinţă a CE din acest punct de vedere’, a completat Teodorovici.

Ministrul a apreciat că programul, în prezent presuspendat, a avut probleme şi din cauza complexităţii sale.

‘Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din păcate, pe tot ceea ce înseamnă circuit al banului european, şi anume de la pregătirea de proiecte, evaluare, selecţie şi verificare de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta în sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au făcut deja verificări în acest sens, iar unele dintre situaţii au fost trimise către soluţionare mai departe, la DNA şi nu numai. Am curăţat, să spunem, sistemul din acest punct de vedere şi sperăm ca în viitor să nu se mai întâmple’, a spus Teodorovici.

Ca urmare a deficienţelor apărute în utilizarea fondurilor europene în perioada 2009 – 2011, Comisia Europeană a presuspendat patru programe operaţionale: Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. Comisia a reluat în acest an plăţile pentru trei programe operaţionale: POSDRU, POR şi POS Transport.

Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii, rămas presuspendat, a fost calificat pe 21 iunie de premierul Victor Ponta drept ‘repetent’, el exprimându-şi speranţa, la o şedinţă cu miniştrii responsabili de gestionarea fondurilor europene şi autorităţile de management, că programul va fi deblocat până la toamnă. AGERPRES