Plăcuțele de înmatriculare fantomă, noua provocare pentru siguranța rutieră

Un fenomen îngrijorător ia amploare pe șoselele europene: tot mai mulți șoferi recurg la trucuri ilegale pentru a scăpa de ochiul vigilent al camerelor de supraveghere. În centrul atenției se află plăcuțele de înmatriculare „fantomă”, un artificiu tehnologic menit să păcălească sistemele automate de recunoaștere ANPR.

În ultimele luni, autoritățile din mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie și Serbia, trag un semnal de alarmă privind utilizarea plăcuțelor „stealth” – dispozitive aparent banale, dar extrem de eficiente în a face mașinile „invizibile” în fața camerelor de trafic.

Fenomenul a fost semnalat și de site-ul Blic, care relatează cum aceste plăcuțe, uneori denumite 3D sau 4D, reflectă lumina blițului într-un mod care face imposibilă citirea corectă a numerelor de înmatriculare.

„În ciuda sofisticării tehnologice și a necesității operaționale, sistemul ANPR se bazează în continuare pe o bucată de plastic atașată în fața și spatele vehiculului”, a declarat el, conform sursei citate.

Profesorul Fraser Sampson, fost coordonator al rețelei naționale ANPR din Marea Britanie, a avertizat încă din 2023 asupra impactului acestor practici. Potrivit lui, unul din 15 șoferi britanici reușea deja să păcălească sistemul, generând o amenințare serioasă la adresa eficienței controalelor rutiere.

Într-o scrisoare oficială adresată ministrului Transporturilor, Sampson a cerut modernizarea sistemului de supraveghere și reglementarea mai strictă a pieței plăcuțelor auto.

placute de inmatriculare placute auto numere de masina
SURSA FOTO: Dreamstime

Tehnologia ANPR, subminată de un truc ieftin

Sistemele ANPR (Automatic Number Plate Recognition), capabile să identifice numerele de înmatriculare cu o acuratețe declarată de 97%, par totuși vulnerabile în fața acestor tehnici. Chiar și o marjă de eroare de doar 3% se traduce în milioane de citiri greșite zilnic, cu riscul emiterii de sancțiuni incorecte sau, dimpotrivă, al eludării legii de către cei care folosesc plăcuțe „fantomă”.

„Sistemul ANPR recunoaște plăcuțele de înmatriculare cu o precizie de 97%, ceea ce înseamnă că există o probabilitate enormă de 2,4 milioane de citiri greșite pe zi, ducând la amenzi nejustificate pentru șoferi”, a subliniat el, potrivit jurnaliștilor sârbi.

În orașul britanic Wolverhampton, autoritățile au început deja să implementeze camere de supraveghere cu tehnologie avansată, capabile să identifice chiar și aceste plăcuțe manipulate. Măsura vine în contextul în care presiunea pe sistemele de control rutier este în creștere, în special în zonele cu emisii reduse, unde încălcările pot genera amenzi de sute de euro.

O piață scăpată de sub control

Sampson atrage atenția și asupra lipsei de supraveghere a pieței plăcuțelor de înmatriculare în Europa. Accesul facil la plăcuțe reflectorizante sau kituri „stealth”, disponibile inclusiv online, transformă acest fenomen într-o problemă sistemică.

„Piața plăcuțelor este disproporționat de nereglementată, iar acest lucru creează o problemă serioasă pentru integritatea rețelei ANPR”, avertizează Sampson.

De la benzi reflectorizante aplicate manual, până la plăcuțe personalizate care interferează cu recunoașterea optică, metodele sunt tot mai diverse și greu de detectat.