Investitiile straine, rezerva valutara, exporturile, turismul international si afacerile companiilor romanesti in zonele de conflict vor fi semnificativ afectate. Intr-o prima faza, pentru anul viitor, Guvernul a prognozat o crestere de 5,5-5,8% raportata la un PIB de 39,3 miliarde de dolari. In cele din urma, la constructia bugetului pe 2002, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu a mers pe varianta unei cresteri economice de numai 5% din PIB, „tinand cont de efectele negative provocate in economia mondiala de urmarile evenimentelor din 11 septembrie”. El nu vede insa o recesiune economica in Romania, dar este sigur ca va exista „o scadere a ritmului de crestere”. Calculele bugetare arata ca scaderea aparuta in proiectia bugetului inseamna o reducere cu peste 300 milioane de dolari.
Analistul Theodor Stolojan vede trei domenii care vor fi afectate: contractele in zonele sensibile, tranzactiile financiare si investitiile straine. „In primul rand, vor suferi tranzactiile comerciale. Exista deja firme din Romania care au pierdut contracte in tari posibil lovite de atacul din Statele Unite”, spune Stolojan. Companiile romanesti au exportat anul acesta in tari precum Iran, India, Pakistan sau Kazahstan, produse in valoare de peste 100 milioane de dolari. Informatiile transmise de reprezentantele diplomatice ale Romaniei in statele apropiate de Afganistan arata o scadere semnificativa a relatiilor de afaceri. „Este vorba de o recesiune de ansamblu, iar Romania sufera indirect”, spune ministrul de Externe Mircea Geoana.
Grupul Romelectro negociaza cu Ministerul Energiei din Iran un contract in valoare de un miliard de dolari pentru construirea unei termocentrale si a unei mine de exploatare a carbunelui. „La ora actuala nu sunt probleme. Ar putea aparea in cazul in care transportul in zona Golfului ar fi restrictionat, sau in cazul blocarii de catre SUA a unor fonduri banuite a avea legatura cu organizatiile teroriste”, spune Dorel Gorunescu de la Romelectro.
Uzinexportimport, furnizor de echipamente pentru o fabrica de ciment din Pakistan, isi face griji pentru dezechilibrele ivite in formularea comenzilor. „Este devreme sa estimam in cifre pierderile”, spune Corneliu Leu, director general adjunct.
In turism, companiile romanesti estimeaza o scadere a valorii contractelor de 10-15%, dintr-o cifra de afaceri de aproximativ 480 milioane de dolari, adica pierderi cuprinse intre 48 si 72 milioane de dolari.