Indicele principal BET a pierdut 0,8%, trei dintre componentele indicelui înregistrând scăderi săptămânale de peste 3 procente: Impact (-3,7%), Rompetrol Rafinare (-3,4%) şi Antibiotice (-3,1%).

Societăţile de investiţii financiare au înregistrat o scădere a cursului de aproximativ un procent. Cel mai mult au avut de suferit acţiunile SIF Transilvania, care au pierdut peste 4%. Dintre acţiunile lichide, doar Petrom a reuşit să închidă săptămâna în creştere. Ultima tranzacţie s-a efectuat la 0,535 lei, cu aproape 3% mai mult decât cursul din săptămâna precedentă.

Investitorii urmăresc în această perioadă şi rapoartele financiare ale societăţilor cotate. Până la finalul perioadei analizate, aproximativ un sfert dintre societăţile listate au publicat rapoartele financiare trimestriale. Pe ansamblu, datele prezentate până acum sunt dezamăgitoare şi dovedesc că entuziasmul investitorilor a fost exagerat şi nu justifică, în multe cazuri, preţul plătit pentru o acţiune. Primele plătite pe o acţiune faţă de preţul de tranzacţionare pentru companii similare din pieţele externe se explicau prin ratele ridicate de creştere ale afacerilor, pe care nu le regăsim şi în rapoartele publicate până acum. Rămân de analizat şi datele financiare pentru restul companiilor care vor fi publicate în special în perioada 12 – 15 noiembrie.

Cifra de afaceri totală (sau veniturile totale în cazul societăţilor financiare) pe primele nouă luni pentru cele 14 societăţi a înregistrat o creştere modestă, de 8%, faţă de perioada similară din 2006. Media aritmetică neponderată arată o creştere a cifrei de afaceri şi mai redusă, de 3%. Cu doar trei societăţi cu o creştere a cifrei de afaceri peste rata medie (Banca Transilvania, Conmag şi Apcarom) şi cu nouă societăţi cu o cifră de afaceri mai mică decât cea din anul precedent, se conturează o imagine şi mai slabă.

Şi profitabilitatea societăţilor a avut de suferit. Observăm cum pierderile celor trei societăţi s-au amplificat cu 34% la finele lunii septembrie 2007 faţă de septembrie 2006; e vorba de societăţile Rompetrol Rafinare, Electroputere şi Siretul Paşcani. În plus, pe lista societăţilor cu pierdere a intrat acum şi Agras Viena Insurance Group (simbol ASA). Profitul total raportat de societăţi la septembrie are valoarea de 243 milioane lei, în creştere cu 14% faţă de anul anterior. Media poate părea mulţumitoare, deşi e redusă pentru o piaţă precum cea a României. Observăm însă că doar trei societăţi au reuşit o creştere a profitului peste rata medie: Banca Transilvania (+58%), Condmag (+196%) şi Apcarom (+34%).

Până în acest moment, surpriza plăcută a venit din partea Băncii Transilvania, care a publicat date financiare peste estimările analiştilor, în timp ce la polul opus avem Rompetrol Rafinare, care a raportat cea mai mare pierdere trimestrială de la finele anului 2005.

76-8028-38bursa45web.jpg