Tranzactionarea a inceput saptamana aceasta sub influenta sedintei FED. Cotatia EUR/USD ajunsese numai 1,2500, dar, in urma declaratiei FED (destul de putin virulenta impotriva inflatiei), cotatia a urcat rapid la 1,2660 la finalul saptamanii respective si apoi la 1,2861 in zilele urmatoare, ca in final sa scada la 1,2701.


Investitorii asteptau doua mari evenimente: sedinta BCE si datele despre somajul din SUA. Un trend crescator se contura deja, dar a venit ziua de 5 iulie, cand estimarile initiale au fost date peste cap. Piata se astepta ca, in iunie, numarul noilor locuri de munca sa fi crescut cu 155.000. O companie independenta (Automatic Data Processing) a publicat un raport din care a reiesit ca cifra ar fi de 368.000, deci de doua ori mai mare. Aceasta companie este privata si publica de ceva vreme un raport lunar despre situatia somajului din SUA. Ea face acest raport de mai multa vreme, dar numai de cateva luni a inceput sa-l faca public. Datele oficiale sunt facute publice de Biroul de Statistica a Muncii, care este o agentie a Departamentului Muncii.



Avantajul dat de raportul acestei companii este ca apare cu doua zile mai devreme, deci piata poate sa regleze pozitiile si sa nu fie prinsa pe picior gresit. Reactia pietei a fost destul de puternica: a oprit scaderea dolarului! O cifra dubla fata de estimari ar arata ca economia este inca la turatie maxima, deci FED va continua sa ridice dobanda. Dolarul a crescut aproape o figura (100 pips), de la 1,2800 fata de euro, la 1,2720 in acea zi. Investitorii si-au reconsiderat astfel parte din pozitii si au asteptat sedinta BCE de a doua zi, la care Jean-Claude Trichet a pastrat constanta dobanda de referinta, la 2,75%. Masura nu a impresionat piata, pentru ca era deja “pusa in pret”. Insa, la conferinta de presa, Jean-Claude Trichet a reiterat sintagma “trebuie sa dam dovada de o vigilenta puternica (“Strong Vigilance”) impotriva inflatiei”.



Este foarte important acest aspect! Modalitatile, forma si limbajul de comunicare al Bancii cu piata fac parte din recenta campanie de crestere a transparentei, la care, dupa parerea mea, Jean-Claude Trichet este in “pole position”. Cu alte cuvinte, Trichet ne-a “telefonat” ca in august BCE va ridica din nou dobanda, aceasta ajungand la 3%. Bun, dar in august sunt doua sedinte: pe 3 si pe 31! Am urmarit in direct conferinta de presa si am constatat ca sedinta din 3 august (programata initial sa aiba loc prin videoconferinta) s-a schimbat intr-una care implica prezenta fizica! Aceasta, impreuna cu reiterarea “vigilentei”, ma conduc la estimarea ca BCE va ridica dobanda pe 3 august.



sursa: www.wbs.ro