Romania trebuie sa cheltuiasca peste 30 de miliarde de euro in urmatorii cinci – sapte ani pentru a se ridica la inaltimea cerintelor Uniunii Europene (UE) privind protectia mediului sau, altfel spus, in tara noastra s-a deschis o piata de mediu evaluata la peste 30 miliarde euro, potrivit Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB).

„Piata de mediu este creata prin lege si structurata prin reglementari, ceea ce este foarte important, pentru ca este o piata mai sigura decat celelalte piete total libere“, a declarat vicepresedintele Camerei, Nicolae Vasile.

Pentru a facilita accesul operatorilor economici la cele mai bune tehnologii si echipamente de mediu, precum si cunoasterea legislatiei in domeniu, CCIB impreuna cu Ambasada Marii Britanii din Romania au organizat un seminar de prezentare a celor mai bune practici in domeniul „Gestionarii si reciclarii deseurilor“. De asemenea, organizatia guvernamentala britanica „UK Trade and Investment“ a realizat o misiune economica din care au facut parte asociatii de promovare a afacerilor in strainatate, precum British Expertise, dar si firme de consultanta (Albion Environmentak Ltd, Envirocommms, Ernst & Young), producatori de aparatura si de echipamente specifice, precum Geotechniocal Instruments, JCB Sales Ltd si firme de avocatura (Pincent Masons – Farne Project Consultancy).

“Managementul deseurilor constituie o problema de comunicare, in egala masura ca si de logistica”, a declarat Stephen Bates, director de comunicare al companiei Envirocomms. „O campanie de constientizare costa in medie 5 euro pentru fiecare gospodarie, dar produce economii de 56 euro, in conditiile in care ponderea deseurilor reciclate a crescut de la 15% la 40% in zona tinta”, a adaugat acesta.

Prioritar pentru Romania in urmatorii 5 ani este, in opinia managerilor britanici, educarea populatiei si plasarea aspectelor legate de protectia mediului pe agenda publica. In plus, avand in vedere faptul ca provocarile de mediu necesita solutii inovative si investitii uriase pentru crearea infrastructurii necesare, acestea pot constitui tot atatea opoprtunitati de incepere a unor noi afaceri si de extindere a celor existente. La fel de necesare sunt insa si controlul central si o politica coerenta de incurajare din partea Guvernului, au afirmat managerii britanici.

Sursa: CCIB