Piaţa rezidenţială din California a explodat în ultimii ani. Nu este vorba numai despre Silicon Valley, în care San Jose a devenit oraşul cu cele mai scumpe imobiliare din SUA, potrivit unor calcule realizate recent de Bloomberg. Agenţia de ştiri transmitea date potrivit cărora în San Francisco numai în acest an chiriile pentru locuinţele unifamiliale au crescut cu aproape 13%. Până şi în Oakland, unde poliţia tocmai pare a fi capitulat în faţa infracţionalităţii mărunte, preţul mediu al unei chirii a urcat la 2.807 dolari pe lună. În anul 2012 nici măcar în San Francisco nu costa într-atât de mult să locuieşti, observă portalul financiar Zero Hedge care preia serii de date afişate de Paragon Commercial Brokerage.

Costul vieţii este ridicat de imobiliare într-un oraş cu un deficit bugetar de 30,5 milioane dolari şi pentru a cărui corecţie municipalitatea tocmai a dat afară 80 de poliţişti, după cum informează portalul local SFGate. "Cu actualul nivel al stafului, suntem incapabili să răspundem apelurilor cu o prioritate scăzută", recunoaşte Jeff Thomason, ofiţer şi purtător de cuvânt al poliţiei locale. Infracţionalitatea care nu este însoţită de violenţă nu va mai putea fi raportată direct de locuitorii care plătesc acum chirii de 2.800 de dolari pe lună.

Pentru cazurile de vandalism poliţia va veni probabil cândva

Până acum doi ani, poliţiştii veneau la faţa locului pentru cazuri de furturi, vandalism sau accidente auto. Nu mai este cazul. Poliţia locală a implementat, în schimb, un sistem de preluare online a acestui tip de infracţionalitate numit Copologic. Doar pentru cazurile care implică violenţă locuitorii din Oakland vor mai putea suna la poliţie, încrezători că aceştia vor veni în timp util. Care sunt însă infracţiunile pentru care trebuie să se înarmeze cu răbdare în speranţa că vor fi rezolvate treptat? Portalul poliţiei preluat de SFGate indică care sunt acestea: pierderea obiectelor, furtul, furtul auto, accidentele de tamponare uşoară, cazurile de vandalism, furtul din locuinţe, hărţuirea cu telefoane, câinii care latră, furtul de identitate, încălcarea ordinelor de restrângere şi violarea deciziilor curţilor judecătoreşti.