Două treimi dintre angajatorii români estimează că piaţa muncii va rămâne îngheţată până la jumătatea anu­lui, iar 19% anticipează că angajările vor continua să scadă, conform ultimului studiu Manpower.

Iarna vrajbei din piaţa muncii se pre­lungeşte. Concluzia celui mai recent studiu realizat de Manpower este pesimistă, ca şi părerea spe­ci­a­liş­tilor în resurse umane. Consecinţele pentru angajatori ar putea fi dramatice pe termen lung. Făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care cred că vor recruta forţă de muncă în trimestrul următor şi cel al angajatorilor care prevăd o scădere a procesului, previziunea netă de angajare înregistrează, pentru prima dată de la includerea ţării noastre în acest studiu, o valoare negativă, de -4%. Comparaţiile făcute de Camelia Stănculescu, director general al Manpower România, conturează şi mai dramatic tabloul: faţă de trimestrul al doilea din 2008, previziunea angajărilor a scăzut cu 40 de puncte procentuale.

„Nimeni nu mai angajează pe nimeni“, descrie situaţia Mădălina Popescu, director general al PluriConsultants. „Sunt multinaţionale chiar în care, dacă pleacă un om, postul res­pectiv se blochează. Recrutările se fac acum din interiorul companiei.“ Angajatorii spun că această criză are şi părţi bune. Personalul este mai motivat să-şi păstreze locul de muncă, motiv pentru care „îşi dau silinţa mai mult“, spune un recrutor din industria hotelieră. Camelia Stănculescu atenţionează însă: „În timp ce personalul rămas preia sarcini suplimentare, crescând productivitatea pe termen scurt, angajatorii trebuie să fie atenţi la suprasolicitarea acestora. În caz contrar, la primele semne de îmbunătăţire a situaţiei pe piaţa muncii, angajaţii valoroşi suprasolicitaţi vor fi deja plecaţi, iar acest lucru poate să aducă probleme pe termen lung unei companii.“

Administraţia publică şi agricultura, singurele excepţii

Doar două din cele zece sectoare de activitate analizate de Manpower previzionează creşteri modeste ale numărului de angajări în următorul trimestru. Dacă pentru agricultură tendinţa este firească, dat fiind caracterul sezonier al activităţii, creşterea numărului de angajări în administraţia publică reprezintă o anticipare surprinzătoare în contextul discuţiilor actuale legate de restructurarea posturilor funcţionarilor publici. La polul opus se situează previziunile angajatorilor din industria extractivă şi din transporturi, depozitare şi comunicaţii. Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, explică de ce va fi un climat nefavorabil angajărilor: „Piaţa de transporturi va fi caracterizată de o ofertă excedentară de forţă de muncă ca urmare a falimentelor şi a diminuării activităţii de transport. Principalul motiv îl reprezintă scăderea volumului de marfă transportat, blocajul creditării şi situaţia economică din spaţiul UE, cu care interacţionăm pe transporturi rutiere de marfă în proporţie de peste 90%“. Tendinţa de diminuare se va păstra pe tot parcursul anului, chiar şi la transportul intern de persoane, deşi numărul de pasageri nu va  înregistra  scăderi accentuate. „Dorinţa de conservare a profiturilor îi poate împinge pe transportatori spre economia gri“, apreciază interlocutorul nostru.

Perspective sumbre s-au conturat şi în construcţii. Faţă de semestrul al doilea al anului precedent, scăderea cu 63 de puncte procentuale dă frisoane celor care aşteaptă să reînceapă munca. Dan Cristescu, preşedintele Federaţiei Generale a Sindicatelor din Construcţii „Familia“, consideră că marele recul va fi înregistrat pe piaţa imobiliară, unde au fost oprite foarte multe investiţii. „În continuare, este criză de ingineri în domeniul infrastructurii. Paradoxal va fi însă faptul că, dacă se vor face joint venture, pe piaţa noastră vor fi aduşi muncitori străini. Sârbii, bulgarii au oameni şi echipamente de ultimă generaţie pe care nu mai au unde să le folosească.“

Comerţul din Moldova, salvator în vremuri de criză

Chiar dacă angajatorii din domeniul finanţelor, asigurărilor, serviciilor imobiliare şi al serviciilor de afaceri previzionează o stagnare pe piaţa forţei de muncă, discuţiile cu specialiştii infirmă situaţia. „Clienţii mei nu disponibilizează, ne asigură Gabriel Drilea, director la Meritocracy, dar se fac multe reorientări către alte departamente. Băncile care fac reduceri de personal manifestă o discreţie maximă.“ Sistarea împrumuturilor a condus automat la reducerea departamentelor care erau implicate în creditarea marilor companii. Gabriel Drilea consideră că angajatorii au trecut de la o extremă la cealaltă, cu o grabă pe care psihiatrii o definesc ca fiind specifică „bolii bipolare“.

Ceva mai bine s-ar părea că vor merge angajările în zona Moldovei. Explicaţia este dată de faptul că acolo au pătruns cel mai târziu multinaţionalele. „Fiind planuri în derulare, acestea nu le pot întrerupe, pentru că ar pierde mai mulţi bani. În comerţ se deschid acum multe unităţi în Moldova, aşa că acolo se vor face în continuare angajări“, ne asigură Mădălina Popescu. Oricum, în acest sector de activitate, planurile de dezvoltare s-au restrâns la o treime faţă de proiecţiile făcute înainte de 2009. Reprezentantul PluriConsultants este de părere că orice previziune pentru piaţa muncii este hazardată în acest moment, pentru că toate companiile îşi revizuiesc a zecea oară bugetul  pe acest an. Dan Cristescu are convingerea că oamenii vor găsi singuri soluţii. „Ascultaţi-mă ce vă spun! Italia, Spania, sudul Franţei au nevoie de lucrători sezonieri în agricultură mai mulţi decât avem noi în România. Odată plecaţi, oamenii nu se vor mai întoarce până când salariile de aici nu vor creşte la nivelul de acolo.“

149-27051-06_g1_60x60.jpgSTATUL RĂMÂNE MARELE ANGAJATOR
În comparaţie cu anul trecut, încrederea pe piaţa forţei de muncă a scăzut vertiginos în  nouă din cele 10 sectoare de activitate. Cele mai abrupte scăderi s-au înregistrat în construcţii şi industria extractivă.

149-27052-06_g2_60x60.jpgRESTANŢIERII DEVIN PREMIANŢI
Doar întreprinzătorii din Moldova anticipează că numărul angajărilor va creşte până în vară. Pentru cei din Vestul ţării, perspectivele sunt însă sumbre.