Dupa o perioada de crestere temperata inregistrata in primele luni ale anului 2008, piata imobiliara rezidentiala a inregistrat o perioada de stagnare. Din a doua jumatate a anului insa tendinta generala de scadere a pietei a devenit evidenta la nivelul intregii tari, conform studiului imobiliare.ro efectuat pentru oferetele de vanzare la apartamentele cu doua camere.

Bucurestiul si Constanta au iesit oarecum din tipar, in primul caz tendinta de scadere manifestandu-se mai repede decat in restul tarii, iar in cel de-al doilea scaderea fiind mai putin evidenta. In ceea ce priveste numarul ofertelor, trendul a fost unul ascendant pe parcursul intregului an. Cu toate ca inceputul anului 2008 era unul promitator, au aparut treptat semenele blocarii sectorului imobiliar si s-a lasat loc previziunilor pentru anul 2009, spun reprezentantii imobiliare.ro.

In Capitala, in perioada ianuarie – martie, preturile de ofertare a apartamentelor cu 2 camere au crescut considerabil, insa incepand cu luna aprilie au aparut primele semne de stagnare, chiar de scadere. Valoarea medie maxima a fost atinsa in prima jumătate a anului trecut, in a doua parte a lunii martie, cand, pentru un apartament cu 2 camere intr-un imobil vechi din Bucuresti se cerea 120.000 euro. Incepand cu luna aprilie, insa, preturile de ofertare au inceput sa coboare, ajungand in decembrie la o medie de 105.616 euro, sub valoare inregistrata chiar si la inceputul anului.

Brasovul, o alta piata importanta, a inregistrat in primele cinci luni din 2008 un trend ascendant al preturilor, insa tendinta de scadere s-a facut simtita in a doua jumatate a anului. Daca cel mai mare pret pentru un apartament cu doua camere a fost atins in luna iunie, 78.400 de euro, in decembrie valorile medii au ajuns la 75.000-76.000 de euro.

In Cluj-Napoca, in primele trei luni ale anului preturile au crescut alert, ajungand in medie la 78.000 de euro, valoare inregistrata la finele lunii martie. Cresterea a continuat si in urmatoarele luni, pragul maxim al anului, putin peste 80.000 de euro, fiind inregistrat in intervalul mai – iunie. A doua parte a anului a adus primele scaderi, in luna decembrie, un apartament cu 2 camere in Cluj fiinda scos la vanzare pentru un pret mediu de 76.000 de euro.

In Constanta, trendul descrescator ar preturilor a fost in 2008 mai putin evident, onform imobiliare.ro. In a doua jumatate a anului trecut, s-a putut observa ca ritmul de crestere a incetint considerabil, ajungandu-se la o stagnare. Punctele de minim si maxim au fost atinse in luna ianuarie (68.372 de euro) respectiv iulie – noiembrie (aproximativ 76.000 de euro).

Iasiul a confirmat, la randul sau, tendintele generale inregistrate si in restul oraselor din tara in 2008. Daca la inceputul anului pretul se situa in jurul valorii de 60.000 de euro, in lunile de vara, pentru un apartament cu 2 camere se cerea in medie 68.000 de euro. In ultima parte a anului, pretul a inceput sa urmeze un trend descendent, ajungand in decembrie la o valoare de 63.355 de euro.

In Timisoara, preturile au inregistrat, de asemenea, cresteri in prima jumatate a anului, urmate de o perioada de scadere in cea de-a doua.

In acest moment, conform portalului imobiliare.ro, numarul ofertelor active in piata este in crestere. La sfarsitul lunii decembrie, imobiliare.ro inregistra 81.096 oferte de vanzare a apartamentelor vechi, fata de 50.264 la inceputul anului. Doar in cazul Bucureştiului, numarul ofertelor de vanzare a apartamentelor publicate in portal a crescut de la 32.886 pana la 53.849.

Interesul cumparatorilor finali pentru piata imobiliara nu a disparut, sustine Daniel Crainic, marketing manager www.imobiliare.ro.

Lansat in ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este unul dintre cele mai accesatr portaluri de imobiliare din Romania. Acesta inregistreaza 260.000 de vizitatori lunar.

Sursa: Imobiliare.ro