Anul 2014 a fost cel mai bun de la declanşarea crizei pentru piaţa imobiliară grecească, însă aparentul dezgheţ a fost urmat de un nou şoc la închiderea băncilor de la jumătatea acestui an, spune Giannis Revithis, partener la firma de profil Prime Ktimatiki Ekalis. "Din păcate, de 15 zile, piaţa este complet blocată", a declarat acesta într-un reportaj Bloomberg. Tranzacţiile se mai fac sporadic… 95% dintre ele cu cash.

Recesiunea prin care trece ţara a zdruncinat sectorul de real estate. 50% din agenţiile imobiliare şi-au închis activitatea, spune Revithis, broker pentru tranzacţiile cu proprietăţi de 25 de ani activ într-o suburbie frumoasă din nordul Atenei. De obicei, într-unul dintre cartierele selecte vineda măcar 10-12 proprietăţi pe an. În 2015 abia a intermediat două.

Reporterii sunt conduşi într-o casă nevândută de peste şase ani. Preţul de pornire a fost iniţial de 1,2 milioane euro; acum este listată la 500.000 de euro şi tot nu se vinde. Cotaţiile au scăzut la 2.000-2.200 de euro pe metrul pătrat de la 3.000 de euro pe metrul pătrat. "Nu ştim ce va urma", a conchis agentul imobiliar.