Ceea ce este fără precedent, însă, este prăbușirea criptomonedei Luna și a stablecoin-ului TerraUSD asociat acesteia, cunoscut și ca UST. Este posibil să nu fi auzit de UST până acum sau să nu știți ce este un stablecoin, dar este o afacere importantă. Miliarde de dolari în cripto au fost vaporizate, trimițând unde de șoc pe întreaga piață.

Există două povești aici: Cea a stablecoin-ului UST și cea a Luna, ambele făcând parte din blockchain-ul Terra. Moneda UST este concepută pentru a păstra în permanență o valoare de 1 dolar, dar a fost devalorizată lunea trecută, pe 9 mai, și de atunci a scăzut la doar 13 cenți. Apoi, există Luna, piesa centrală a Terra.

Prețul monedei a scăzut de la 116 dolari în aprilie la o fracțiune de un penny, la jumătatea lunii mai. O astfel de implozie a mai fost observată în trecut în cazul memecoin-urilor cu capitalizare mică, dar niciodată pentru ceva de mărimea Luna, care avea o capitalizare de piață de peste 40 de miliarde de dolari luna trecută.

„Acest lucru este istoric pentru piețele cripto”, a declarat Mike Boroughs, cofondator al firmei de investiții criptografice Fortis Digital.

Iată ce trebuie să știți.

Ce este un stablecoin?

Pentru a înțelege catastrofa criptografică, trebuie mai întâi să știți ce este un stablecoin. În esență, este o criptomonedă care este ancorată la o monedă mai stabilă. Cele mai mari astfel de monede sunt Tether și USDC, care, la fel ca majoritatea monedelor stabile, sunt ambele legate de dolarul american. Astfel, dacă aveți 1.000 de USDC, de exemplu, acestea pot fi schimbate în orice moment cu 1.000 de dolari.

Stablecoins fac parte integrantă din „DeFi”, sau finanțe descentralizate, concepute ca modalități prin care investitorii să se protejeze împotriva volatilității pieței criptomonedelor. Să zicem că prețul etherului este de 2.000 de dolari – un trader ar putea schimba un ether pentru 2.000 de tokenuri USDC.

Dacă mâine etherul scade cu 50% până la 1.000 de dolari, cele 2.000 de USDC ar valora tot 2.000 de dolari și ar putea fi schimbate pentru două jetoane de ether. Atunci când investitorii simt că se apropie un declin, aceștia își plasează banii pe monede stabile precum tether, USDC și, până săptămâna aceasta, UST

Terra, luna și UST: Ce sunt ele?

Terra este un blockchain, la fel ca ethereum și bitcoin. În timp ce blockchain-ul lui ethereum produce jetoane de ether, terra produce Luna.

Săptămâna trecută puteai să schimbi un jeton Luna pentru 85 de UST (deoarece Luna valora 85 de dolari), dar Luna ar fi fost distrusă („arsă”) în acest proces. Acest protocol deflaționist a fost menit să asigure creșterea pe termen lung a Luna. Pe măsură ce mai mulți oameni cumpărau UST, mai mulți Luna ar fi fost arși, ceea ce făcea ca rezerva de Luna rămasă să fie mai valoroasă.

Pentru a-i atrage pe comercianți să ardă Luna pentru a crea UST, creatorii au oferit un randament  de 19,5% la miză – ceea ce reprezintă în esență terminologia criptografică pentru a câștiga o dobândă de 19,5% la un împrumut – prin ceea ce au numit protocolul Anchor.

Iată care este cheia pentru ca UST să își mențină blocajul: 1 UST poate fi întotdeauna schimbat pentru 1 dolar în valoare de 1 dolar în Luna. Așadar, dacă UST scade la 99 de cenți, comercianții ar putea profita cumpărând o cantitate uriașă de UST și schimbând-o cu Luna, obținând un profit de 1 cent pe jeton.

Ce a mers prost?

Totul a început sâmbătă, 7 mai. Titluri UST în valoare de peste 2 miliarde de dolari au fost scoase din protocolul de ancorare, iar sute de milioane de dolari au fost vândute imediat. Dacă aceasta a fost o reacție la o perioadă deosebit de volatilă – creșterea ratelor dobânzilor a afectat în special prețurile criptomonedelor.

Astfel de vânzări uriașe au împins prețul în jos până la 91 de cenți. Traderii au încercat să profite de arbitraj, schimbând UST în valoare de 90 de cenți pentru luna în valoare de 1 dolar, dar apoi a apărut un obstacol de viteză. Doar 100 de milioane de dolari UST pot fi arse pentru luna pe zi.

Investitorii s-au grăbit să își vândă UST-urile odată ce moneda stabilă nu și-a mai putut păstra legătura. În săptămâna care a urmat depeg-ului inițial, a sărit între 30 și 50 de cenți, dar acum a coborât la un minim constant de sub 20 de cenți. Capitalizarea sa de piață, care era de aproximativ 18 miliarde de dolari la începutul lunii mai, este acum de 2 miliarde de dolari.

De ce este important?

Acest lucru este important din trei motive.

În primul rând, peste 15 miliarde de dolari în valoare criptografică a fost distrusă numai prin Luna și UST. Au existat relatări anecdotice de auto-distrugere din partea celor care și-au mizat majoritatea economiilor în UST – deși acestea nu pot fi confirmate, este clar că o mulțime de oameni au pierdut o mulțime de bani în urma prăbușirii. Pagubele nu se limitează însă la ecosistemul de pe Terra, după cum notează Boroughs de la Fortis Digital. Mulți dintre cei care au fost expuși la Luna și UST ar fi vândut părți mari din portofoliul lor de cripto pentru a recupera o parte din pagube, trăgând întreaga piață în jos, potrivit cnet.com

În al doilea rând, aceasta ridică întrebări cu privire la alte monede stabile. Din nou, UST a fost neobișnuită prin faptul că a fost o stablecoin algoritmică, spre deosebire de tether și USDC. Dar stabilitatea acestor monede a fost întotdeauna pusă oarecum sub semnul întrebării: De exemplu, procurorul general al New York-ului a acuzat anul trecut tether că a mințit cu privire la suma pe care o deținea de fapt în rezerve de dolari.

Boroughs se teme că, dacă UST a fost atacată, ar putea fi făcute jocuri similare împotriva celorlalte.

„Întrebarea care se pune în mintea noastră este dacă ceea ce s-a întâmplat cu UST se va răspândi și la alte stablecoins”, a spus el.

În cele din urmă, și probabil cel mai semnificativ, prăbușirea UST a atras atenția politicienilor și autorităților de reglementare puternice. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că destrămarea UST „ilustrează pur și simplu faptul că acesta [stablecoins] este un produs în creștere rapidă și că există riscuri în acest sens”.