Piata constructiilor din Bulgaria va scadea drastic in acest an, dupa o crestere accelerata in perioada 2005 – 2007, potrivit unui raport intocmit de compania PMR.

Piata de profil a inregistrat o scadere in ultimul trimestru al anului trecut, cat si in primele trei luni din 2009, ajungand la nivelul inregistrat in perioada 2002 – 2004.

„Lichiditatea companiilor de constructii este foarte scazuta”, se arata in raportul care subliniaza sa piata constructiilor va suferi in primul rand din cauza retragerii investitorilor de pe piata imobiliara.

„In prezent mai multe proiecte aflate in stadiul de negociere cu constructorii au fost stopate”, se mai arata in raportul PMR.

Si piata rezidentiala din Bulgaria a inregistrat o scadere in ultimele luni ale anului trecut, dupa ce vanzarile de locuinte au fost afectate de restrictiile bancilor privind acordarea de credite.

In acest moment, numarul creditelor ipotecare acordate de banci s-a diminuat cu 80% fata de anul trecut.

Si sectorul non-rezidential se afla in dificultate, mai mult de jumatate dintre cele 20 de centre comerciale anuntate pentru anul in curs fiind in pericol de a nu fi livrate la timp.

Si pe sectorul de birouri situatia este similara, fiind foarte putine proiecte care isi vor urma cursul initial. Sectorul logistic a fost insa cel mai putin afectat de criza, potrivit studiului.

Sursa: Novinite