Am scris în articolul precedent că următorul nivel de rezistenţă al cotaţiei EUR/USD este extrem de aproape, în zona 1,3170, şi sunt şanse ca acesta să fie spart. Ei bine, încă nu a fost spart, ci doar atins.
Creşterea cotaţiei euro faţă de dolar a fost determinată de seria veştilor rele pentru dolar: Indicele preţurilor de export a înregistrat o creştere de numai 0,3% în ianuarie (faţă de 0,7% luna precedentă), iar cel al preţurilor de import a scăzut cu 1,2%. Exact cum a declarat şi Ben Bernanke în faţa Senatului, inflaţia pare să dea semne de moderare, aşa încât şansele ca dolarul să mai fie sprijinit de un trend crescător al dobânzii de referinţă devin din ce în ce mai mici.

În plus, nici datele despre fluxurile nete de capital din Statele Unite nu au putut revigora dolarul, acestea arătând că investitorii au retras 11 miliarde de dolari în luna decembrie. Seria a continuat: indicele preţurilor de producţie aferent lunii ianuarie a scăzut cu 0,6% (faţă de 0,5% estimări), iar indicele de încredere a consumatorului, elaborat de Universitatea din Michigan, a înregistrat o scădere uşoară (93,3, faţă de 96,9 în luna precedentă).

Au urmat datele despre indicele preţurilor de consum din Statele Unite şi publicarea minutelor şedinţei FED de la sfârşitul lunii ianuarie. Acestea au arătat că pericolul inflaţiei încă există. Indicele Preţurilor de Consum a crescut în ianuarie cu 0,2%, iar indicele „core“ CPI a crescut 0,3%, ambele peste estimările analiştilor, iar minutele şedinţei FED au dezvăluit faptul că, deşi indicatorii recenţi sugerează slăbirea inflaţiei, oficialii încă nu exclud posibilitatea ca aceasta să crească în lunile următoare.
Motiv pentru care cotaţia EUR/ USD s-a oprit din creştere. Nivelul de rezistenţă a ţinut. Să vedem însă până când…

25-1451-a.jpg

sursa: www.wbs.ro